Scena Mozaik

opel crossland x

Njemački crossover na tržište dolazi s ponudom od pet motora, a svi dolaze iz grupacije PSA

opel crossland x

Crossland X vrlo je značajan model u Opelovoj ponudi jer je bio prvi korak u suradnji GM-a i PSA grupacije, koja je počela 2012. godine.

U međuvremenu, točnije početkom kolovoza, Opel je postao sastavni dio PSA grupacije koja obuhvaća marke Peugeot, Citroen i DS Automobiles nakon što ga je GM prodao Francuzima, a što se gotovo poklopilo s lansiranjem ovog crossovera B-segmenta na hrvatsko tržište.

Crossland X je prvi crossover u gami modela s logom munje, a zajedno s Mokkom X, koji je tipični SUV, te dolazećim većim crossoverom Grandlandom X, čini Opelovu obitelj X.

Razlika između crossovera i SUV-a je ponajprije u činjenici da ovi prvi imaju samo prednji pogon, dok SUV-ovi imaju i mogućnost pogona na sve kotače. Crossland X je tipični urbani crossover s prednjim pogonom koji je vanjskim dimenzijama kompaktan, dok je osobnošću velik.

Podvozje dijeli s budućom generacijom Citroena C3 Picasso, te se može podičiti prostranom i varijabilnom unutrašnjošću zahvaljujući činjenici da je Crossland X, za razliku od drugih modela, rađen iznutra prema vani. Prema unutrašnjosti se dizajnirao vanjski izgled čija krovna linija koso pada prema stražnjem dijelu vozila, tipično za crossovere.

Uz dosta prostora na prednjim sjedalima, njemački crossover s logom munje može se pohvaliti i varijabilnom unutrašnjošću zahvaljujući kliznoj stražnjoj klupi djeljivoj 60:40, koja može ići 15 centimetara naprijed-natrag, ovisno o tome treba li nam više mjesta u prtljažniku ili u putničkom prostoru.

Osnovni obujam prtljažnika je 410 litara, a pomicanjem stražnje klupe prema naprijed taj prostor raste na 520 litara, što je vodeći rezultat u klasi. Preklapanjem naslona stražnjih sjedala dobiva se 1255 litara tovarnog prostora.

Povišeni položaj sjedenja omogućava veći komfor i opuštenost u kabini, u što smo se najbolje mogli uvjeriti u vožnji iz Zagreba preko Gradiške i Banje Luke, pa dalje preko Vlašića i Lašvanskom dolinom do Sarajeva, gdje je održana konferencija za novinare.

U povratku smo izmijenili rutu pa smo iz Sarajeva preko Konjica i Jablanice došli do Mostara, a onda se uputili prema Međugorju, da bismo izbili na hercegovački dio autoceste koji se spaja s Dalmatinom (A1) nakon graničnog prijelaza Bijač, te došli u Split.

Prvi dio putovanja odradili smo s dizelašem snage 120 KS, dok smo u povratku vozili benzinca sa 110 “konja”, te nam je u oba slučaja potrošnja bila gotovo pa minimalna.

U unutrašnjosti, uz zaslon osjetljiv na dodir veličine do 8 inča, tu je Apple car Play i Android sustav za spajanje na pametne telefone, kao i nova funkcija Opel OnStar koja je odnedavno dostupna i u Hrvatskoj.

U high-tech stilu Crossland X nudi head-up displej s podacima o brzini, ograničenjima i navigaciji, te naravno bežično punjenje mobitela. Osim toga, urbani crossover opremljen je sustavom za automatsko kočenje, prepoznavanjem ograničenja brzine, kao i upozorenjem na premorenost vozača.

Crossland X na tržište dolazi s ponudom od pet motora, a svi dolaze iz grupacije PSA Peugeot & Citroen. Benzinski motor s početka ponude jest 1.2-litreni atmosferski agregat s 81 KS, s okretnim momentom od 118 Nm, uz prosječnu potrošnju od 5,1 l/100 km. Sljedeći je 1.2-litreni Turbo s izravnim ubrizgavanjem goriva i tri različite izvedbe pogona.

Posebno ekonomična verzija Ecotec dolazi s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem (4,8 l/100 km) i razvija 110 KS uz okretni moment od 205 Nm. Jednako snažan je 1.2-litreni motor uparen sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem s prosječnom potrošnjom od 5,3 l/100 km. Vrh ponude benzinskih motora čini 1.2-litreni Turbo sa 130 KS i okretnim momentom od 230 Nm (5,0 l/100 km) i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Što se tiče dizelskih motora, njih je dva i svi su s turbopunjačima. Tako 1.6-litreni razvija 99 KS uz okretni moment od 254 Nm (3,8 l/100 km). Tu je i ekonomičnija izvedba istog – Ecotec s tehnologijom Start & Stop (3,6 l/100 km). Najsnažniji dizelski motor je 1.6-litreni sa 120 KS (4,0 l/100 km) i 300 Nm okretnog momenta. Sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, Opel Crossland X 1.6 dizel ubrzava od 80 do 120 km/h za 10,5 sekundi te dostiže najveću brzinu od 186 km/h.

Prodaja Opel Crosslanda X na našem tržištu počinje odmah s početnom cijenom od 116.900 kuna.

Naslovnica Mozaik