Scena Mozaik

Knez Albert II. od Monaca u Rovinju i Poreču uživao u sirovim škampima, fritaji i šparogama

Knez Albert II. od Monaca posjetio je u srijedu Rovinj i Poreč. U Rovinju se dugo zadržao, više od protokolom predviđenog vremena u razgledavanju Centra M.A.R.E. (Model aktivne rehabilitacije i integracije), popularnog Centra za rehabilitaciju djece žrtava mina i druženju s volonterima tog centra koje je predvodila predsjednica Udruge „Duga“ koja vodi Centar, Dijana Pleština.

Dobro raspoloženi knez Albert II. od Monaca fotografirao se sa svakim tko je to htio, u dvorištu Centra popio je čašu istarskog vina i zasladio se pravom istarskom fritulom. Dobrodošlicu mu je u Rovinju poželio istarski župan Ivan Jakovčić, a knez je okupljenima kazao kako mu je izuzetno drago što posjećuje Centar, čiju je gradnju Kneževina Monaco dosad financirala sa 275 tisuća američkih dolara, a uskoro će potpisati ugovor o donaciji za još 450 tisuća dolara.

Nakon Rovinja, knez Albert II. od Monaca obišao je i Poreč, a u tamošnjem restoranu Sveti Nikola za njega i njegovu pratnju župan Jakovčić i porečki gradonačelnik Edi Štifanić priredili su svečani ručak. Na jelovniku se našla fritaja s divljim šparugama, carpacio od hobotnice sa sirovim kvarnerskim škampima, crni rižoto sa sipom. Slijedila je riblja simfonija, riba pečena u pećnici s krumpirima i povrćem, a za kraj tri vrste semifreda, slatki okusi Istre, s preljevom od tartufa, ružmarina, vanilije i maslinova ulja.


Visokom gostu iz Kneževine Monaco, čija sestra, princeza Carolina vrlo dobro poznaje Istru i njezinu gastroenološku ponudu jer je svojedobno često boravila na Brijunima, uz probrana jela, koja je pripremalo pet kuhara, služena su samo istarska vrhunska vina. Nakon dobrog ručka, knez Albert II. od Monaca prošetao je središtem Poreča i u pratnji domaćina razgledao Eufrazijevu baziliku. Prije odlaska kneza su istarskim maslinovim uljem, jednim od najboljih u svijetu, i istarskim vrhunskim vinom, darivali župan Ivan Jakovčić i porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

Silvana Fable / EPEHA
Goran Šebelić / CROPIX

Oduševljeni knez 

Predsjednica Udruge „Duga“ Dijana Pleština kazala nam je kako je knez Albert bio oduševljen u Centru jer je vidio kako je novac koji Monaco donira pametno utrošen.

- Nam je pak bila posebna čast što nas je knez Albert II. od Monaca posjetio, pa smo s posebnim s zadovoljstvom predstavili naš rad na konačnom uređenju zgrade ovog Centra. Vjerujemo kako će Centar svoja vrata otvoriti 21. ožujka 2010. godine. Do sada smo, naime, uredili prizemlje, a trenutačno se radi na uređenju prvog kata i potkrovlja. Procjenjujemo da će u konačnici u uređenje zgrade Centra biti utrošeno oko 9 milijuna kuna - kazala je Pleština.

Naslovnica Mozaik