Scena Mozaik

naučite s nama

Kuharski meštar iz Kostanja pokazao kako se od namirnica prave sve traženije skulpture

naučite s nama

Jeste li ikada poželjeli pojesti bubamaru, palmu ili možda dupina?Ako niste, onda ćete nakon ovoga zasigurno poželjeti jer sve to, pa i još puno više možete i sami napraviti, i to od svakodnevnog voća i povrća.
Možda se na prvu čini kako je nešto takvo teško, no naš domaćin Ante Matijević iz Kostanja odmah nas na početku razuvjerava podsjećajući se i na svoje početke u carvingu.

- Carving je naziv za rezbarenje voća i povrća i njegovi počeci datiraju još prije 700 godina u Tajlandu, tadašnjem Siamu. Osim u Tajlandu kroz povijest se prakticiralo u Japanu i Kini. Danas je ova vještina popularna diljem svijeta i koristi se za ukrašavanje i prezentaciju hrane. Ja sam počeo prije desetak godina, najprije gledati, zatim lagano vježbati. Imao sam sreću da sam mogao raditi s nekim od najvećih imena hrvatskog kuharstva i učiti od njih - kaže Matijević dok u tren oka voće i povrće pretvara u ribe, brodove, otoke...

Na početku je, prisjeća se, radio za svečanosti u krugu obitelji i prijatelja, a jednom ga je prijatelj zamolio da mu za vjenčanje dekorira svečani stol i tako je krenulo s ozbiljnim poslom.

- Danas mi čini najveće zadovoljstvo kada napravim nešto novo i to oduševi ljude, neprocjenjivo. Radim s par prijatelja koji imaju svoj catering i hrana mi je nepresušna inspiracija. Svaki čovjek u sebi nosi jedan dio kreativnosti, zato vam je moj savjet probajte i pronađite taj dio koji je u vama ili neka on pronađe vas. Kada prvi put uspijete napraviti nešto ovako, osjetit ćete ogromno zadovoljstvo - kaže Matijević.

Na kraju samo za čitatelje "Slobodne" otkrivamo kako je ovoga ljeta jedan morski pas od lubenice oduševio Splićane i našao svoje mjesto u novinama, a njegov autor je ovaj kostanjski umjetnik carvinga.

Ako vam sve zvuči primaljivo i jestivo, možda i vi poput Ante postanete pravi majstor ili majstorica carvinga. 

- Od ananasa se većinom prave ptice, najzanimljivije je napraviti papigu, od banane se mogu napraviti dupini, od balancane pingvini, od jabuke labud, od lubenice rezbarenje slika, raznih motiva, košare za voćnu salatu, zdenac, brodovi, morski pas...

Kako napraviti svoje remek-djelo

Palma
Treba vam jedna mrkva, jedan krumpir, jedna zelena paprika, dva drvena ražnjića. Izravnate donji dio krumpira zatim donji i gornji dio mrkve odrežete, a potom drveni ražnjić zabijete kroz krumpir u donji dio mrkve. Mali dio drugog ražnjića zabijete u drugi (gornji) dio mrkve. Zelenu papriku izrežemo u obliku krošnje i stavite na vrh mrkve gdje je ražnjić.

Dupin od banane
Treba vam jedna banana, dva klinčića ili zrna crnog papra. Bananu zarežete gdje je peteljka da napravite usta dupinu, zatim s desne i lijeve strane napravite oči pomoću dva klinčića ili zrna crnog papra. Peraje napravite tako da nožem zarežete s desne i lijeve strane te na leđima dupina oblik piramide.

Jež od kruške
Treba vam jedna kruška, 15 maslina, čačkalice. Dio kruške gdje je peteljka ogulimo, zatim napravimo oči prema tijelu kruške od klinčića ili papra u zrnu. Na peteljku stavimo crnu maslinu (nos), čačkalicom probodete maslinu i zatim čačkalicu s maslinom zabijete u tijelo kruške (bodlje).

Bubamara
Treba vam jedna cherry rajčica, jedna crna maslina, acceto balsamico, majoneza. Cherry rajčicu prepolovite na dva jednaka dijela,jedan dio stavite tako da vam odrezana strana bude dolje, zatim odrežete vrh od crne masline i prislonite ga uz cherry rajčicu (glava). Reducirani acceto će poslužiti za napraviti točkice na bubamari, a majoneza za oči. I na kraju savjet kod korištenja voća i povrća poput jabuke, kruške, balancane obavezno voće i povrće poprskajte limunovim skokom da zadrži boju i svježinu.

Naslovnica Mozaik