Scena Mozaik

primijenjena umjetnost

Luksuzni unikati: kliška damska torba od 12 tisuća kuna kreće u osvajanje svijeta

primijenjena umjetnost
Na izložbi likovne udruge “Art Clissa”, u okviru Kliškog kulturnog ljeta i proslave Dana općine, među brojnim zanimljivim radovima ističe se i jedan novitet – unikatna damska torba s apliciranom slikom u tehnici ulja na platnu, originalni uradak proizišao iz kliške tvrtke “Corona Navalis”, pod trade markom “BiArtis”, a koji će se u prodaji nuditi po cijeni nešto manjoj od 12 tisuća kuna!

Riječ je o dugo osmišljavanom proizvodu nastalom u Hrvatskoj, koji uskoro ide i na tržište Španjolske i Kanade, a za sada se može pronaći i u dva dućana u Splitu koji okupljaju hrvatske dizajnere, a cilj im je, ističu, tražiti zastupnike za sve zemlje svijeta.

– Budući da je riječ o primijenjenoj umjetnosti, o aplikaciji umjetničkih djela, potrebno je najmanje mjesec dana za izradu jedne ovakve torbe. Svaka ima certifikat, koji se također uz nju dobije, kojim se potvrđuje da je to jedinstven proizvod i da tvrtka nikada neće napraviti drugi isti primjerak.

Uz torbu ide na dar i bijeli svileni šal s istim motivom, ili samo fragmentom s umjetničke slike na torbi, a sve je zapakirano u jednu veću dizajniranu kutiju – pojašnjava nam Ljerka Stanić, direktorica prodaje “Corona Navalisa”, ujedno i produkt-dizajnerica. Pregledom interneta i angažiranjem jednog odvjetničkog ureda uočeno je da ovo još ne radi nitko na svijetu, ističe.

– Torba bi u trgovini, kao što je to i na ovoj izložbi, bila izložena na posebnom štafelaju. Tvrtka od lipnja prošle godine sklapa prve ugovore s akademskim slikarima, te produkt-dizajnerima, odgovarajućom tvornicom za šivanje torbi po ISOO standardu, tvornicom papirnate konfekcije za proizvodnju kutija, tvrtkom za proizvodnju satenskih vrećica, traži svilu za svilene šalove, svilu na bale, štafelaje koji su pogodni za doradu, informatičku tvrtku za izradu web-stranica, knjigovodstveni servis, zakupljuje domenu www.biartis.com i još mnogo drugih poslovnih kontakata diljem naše zemlje vezanih uz razvoj ovog posla, zbog čega je vidljivo, napominju, da projekt angažira dosta različitih djelatnosti čime se potiče rast gospodarstva u Hrvatskoj, što je vrlo bitno u ovim turbulentnim vremenima – ističe direktorica prodaje.

Svoju trade marku su zaštitili i na Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu.

– Cilj nam je da od serijskog proizvoda, u ovom slučaju torbe, napravimo unikatni proizvod. Torbe su izrađene od najfinije kože, a za sada ih imamo pet modela, u sedam boja. Trenutno u projektu okupljamo sedam umjetnika, sve su akademski slikari, te tri dizajnera – dodaje Ljerka Stanić.

mia sesartić, foto: ante čizmić / cropix

Umjetnici za ‘BiArtis’

Akademski slikari čija se djela apliciraju na torbe su, uz Zdravka Đereka i Anitu Jakelić Bačić, i Predrag Lešić, Snježana Đelmić, Sonja Hržina Majstrović, Mirna Sišul i Renata Facan pl. Kušec, a tu su i produkt-dizajnerice Suzana Dimova, Anja Šoponjai, te Ljerka Stanić.

Naslovnica Mozaik