Scena Mozaik

ZANIMLJIVE MISLI

William P. Young u Dubrovniku: Moj uspjeh proizlazi iz Božjeg smisla za humor

ZANIMLJIVE MISLI

'Koliba' je nastala kao dar za Božić za Youngovu djecu, kojih je čak šestero – četiri sina i dvije kćeri

Grad je doista predivan, pogotovo kada dolazite noću jer noć ima mogućnost da izvuče misteriju – nije skrivao oduševljenje poznati kanadski spisatelj William P. Young tijekom književnog druženja u Dubrovniku, upriličenog u čitaonici palače Sponza.

Povod posjeta bila je promocija knjige “Koliba”, koja je postigla velik uspjeh u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Riječ je o priči koja je nastala kao dar za Božić, i to za Youngovu djecu, kojih je čak šestero – četiri sina i dvije kćeri. Supruga ga je zamolila da napiše nešto za njih jer im u tom trenu ništa drugo nisu mogli darovati. Od početnih isprintanih 15 primjeraka, napredovala je do 40 najprodavanijih knjiga u povijesti izdavaštva.

Zanimljivo je da je knjigu odbilo 26 izdavača, zbog čega su spisatelj i prijatelj pokrenuli vlastitu izdavačku kuću. Uloživši 300 dolara, došli su do velikog broja od 20 milijuna primjeraka i postali poznati u cijelom svijetu, a knjiga je prevedena na 40 jezika.

Od čistača do zvijezde

Tijekom otprilike sat vremena predstavljanja “Kolibe”, pisac je iskoristio priliku da ispriča detalje iz vlastita života.
Iako je rođen u Kanadi, odrastao je u Zapadnoj Gvineji, gdje je dio života proveo u plemenskoj kulturi. Roditelji su mu bili protestantski misionari, i to u pionirskom smislu jer su bili na mjestima gdje stranci nisu prije dolazili.

– Nisam ni znao da sam bijelac dok nisam sa šest godina otišao u internat. To je bilo veliko razočaranje za mene. Način na koji sam odrastao dopustio mi je da vidim stvari iz drukčije perspektive, ali to me je na neki način i oštetilo – kazao je Young.

Otkrio je kako je veći dio “Kolibe” napisao u vlaku, dok je putovao na jedan od svoja tri posla kojima se tada bavio, a koji su uključivali i čišćenje toaleta, što nije bio problem jer je već tada u svom životu shvaćao da njegova važnost dolazi od toga tko je, a ne čime se bavi.

Nikada mu nije palo na pamet da bi knjigu mogao objaviti, iako smatra da je oduvijek bio pisac, jer je to za njega način da svoj unutarnji svijet podijeli s vanjskim svijetom.

- Kad danas gledam na to iz ove perspektive, mogu reći da moj uspjeh dobrim dijelom proizlazi iz Božjeg smisla za humor. Nisam se tome nadao, nisam “Kolibu” uopće namjeravao objaviti.

Prema tome, čitava ova pustolovina je nešto na što sam se odvažio bez ikakve agende, bez ikakvog programa. Pokušao sam zapravo poslušati svoju suprugu, kao što čini svaki oženjeni čovjek.

Također je bilo govora o snimanju filma po knjizi, koje bi trebalo početi u rujnu. Navodno će jednu od uloga imati poznata voditeljica Oprah Winfrey, a Young ne strahuje kako će film ispasti i kaže da je ideja kreatora filma da ima jednak utjecaj kao i knjiga.

Majka ga nazvala heretikom

Pisac je poznat i po jedinstvenom načinu kojim pristupa Bogu. Recimo, u “Kolibi” glavni lik susreće Sveto trojstvo, i to u netipičnim oblicima. Bog mu se objavljuje u obliku crnkinje, Isus Krist kao tesar s Bliskog istoka, a Duh Sveti u obliku Azijatkinje.

Naglasio je kako se čitatelji ne moraju brinuti ako imaju problema s tim, jer ga je čak i vlastita majka nazvala heretikom kada je počela čitati knjigu.

- Bog se u Svetom pismu definira na više načina – kao muško, žensko, neživo i životinja. Te slike nam ne žele reducirati ideju Boga, nego ponuditi prozor za bolje razumijevanje. Poigravam se tim prizorima, tako da Boga zamišljam kao debelu crnkinju – veli Young.

Za njega je Bog nužno dobar i nije stvorio zlo, nego je zlo produkt ljudske slobodne volje.

Prisjetio se i kako je u djetinjstvu Bog za njega bio projekcija oca te da mu je bilo potrebno nešto istinito, što je otkrio u Isusovu liku.

- Trebalo mi je 50 godina da izbrišem lice oca s lica Boga... To nazivam svojom osobnom tugom.

Naglasio je kako je sve stvar izbora, koji nas mijenjaju, ali ne samo nas, već i naše obitelji, našu kulturu, a u konačnici i čitav svijet.

- Moramo se naučiti nositi sa slomljenim srcima, te oprostiti drugima – poručuje Young.

Budućnost je neznana tajna

Da Youngova knjiga stvarno ima velik utjecaj na čitatelje, dokazala je i dubrovačka publika, koja je nestrpljivo iščekivala trenutak za zagrljaj i potpisivanje knjige. Autor se strpljivo posvetio svakom obožavatelju.

– Čast mi je biti tu, upoznati vas, potpisati knjigu, hvala što ste izdvojili vrijeme vlastita života za mene. Vi možete donositi odluke u vlastitu svijetu. Upravo za danas vam je dana milost. Budućnost je neznana tajna – poručio je okupljenim Dubrovčanima William Paul Young i time završio intimno književno druženje.

O čemu je 'Koliba'


Najmlađa kći Macka Mackenzija, Missy, oteta je za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronađen je u nekoj napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, ožalošćeni Mack prima nevjerojatnu poruku kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu. Unatoč svojim dvojbama, Mack jedno zimsko jutro odlazi tamo i doživljava najmračniju moru. Ono što će pronaći u kolibi zauvijek će promijeniti njegov život.

PIŠE: IVANA SMILOVIĆ, FOTO: ŽELJKO TUTNJEVIĆ/CROPIX


Naslovnica Mozaik