Scena Mozaik

znanost

Dr. Tomislav Domazet Lošo: Otkrili smo pratumor!

znanost

Geni koji mogu uzrokovati rak kod ljudi potječu iz prvih životinja, a sada konačno imamo eksperimentalni dokaz za to - rekao je Domazet-Lošo na predstavljanju otkrića

Međunarodni tim evolucijskih genetičara konačno ima eksperimetalni dokaz da su tumori postojali i kod praživotinja, kao i kod primitivnih životinja, što je značajan korak u daljnjem istraživanju evolucijske i tumorske biologije. To otkriće jučer je na svečanoj konferenciji za medije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) objavio voditelj istraživanja doc. dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo, znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković te docent na HKS-u.

Kada je točno evolucija započela proizvodnju tumora, pitanje je koje su znanstvenici Domazet-Lošo i prof. Tautz Diethard s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u Plönu istraživali nekoliko godina, i to primjenom nove bioinformatičke metode, genomske filostratigrafije. Dokaz da su tumori sistemska bolest nastala prije 600 milijuna godina otkriva nam gdje treba gledati i pomaže da postavimo novu strategiju borbe protiv njih.

Istraživanje na hidri

– U potrazi za podrijetlom gena raka, neočekivano smo otkrili da mnogi od tih gena potječu od prvih životinja – objašnjava Domazet-Lošo. – Naši podaci predvidjeli su da su prve višestanične životinje već posjedovale gene koje mogu uzrokovati rak kod ljudi.

Ono što je nedostajalo u cijeloj priči, s jedne strane, izravni je eksperimentalni dokaz da su prve životinje mogle patiti od tumora te, s druge strane, molekularno razumijevanje mehanizama formiranja tumora kod ovih jednostavnih organizama – kaže genetičar.

Ova je studija istraživala evolucijsko podrijetlo raka, i to na hidri, vrsti žarnjaka koja živi u slatkim vodama, a posljednjih je nekoliko godina izuzetno zanimljiva znanstvenicima zbog zapanjujuće sposobnosti regeneracije.

Naime, razrežemo li hidru na nekoliko komadića, iz svakog će se komadića razviti polipi iz kojih će izrasti nova hidra. Osim toga, hidra posjeduje matične stanice koje se nikada ne prestaju razmnožavati, za razliku od većine ostalih organizama, pa tako i kod čovjeka, kod kojeg se aktivnost ovih stanica smanjuje s vremenom, što uzrokuje starenje.

Istražujući matične stanice i regulaciju rasta tkiva kod hidri, znanstvenici su otkrili postojanje prirodnog tumora polipa u njihove dvije različite vrste te tako dokazali da tumori doista postoje u primitivnim i evolucijski starim životinjama. Potvrđeno je da se matične stanice, koje su programirane za spolnu diferencijaciju, nakupljaju u velikim količinama i ne odumiru prirodno, kao što je to slučaj s ljudskim stanicama, te da ovi tumori utječu samo na ženske polipe hidri i nalikuju raku jajnika kod ljudi.

Duboki korijeni zla

– Kada smo provodili detaljniju molekularnu analizu tumora, pronašli smo gen koji postaje izuzetno aktivan u tumorskom tkivu i sprječava prirodno odumiranje stanica – objasnio je dr. sc. Alexander Klimovich sa Zoološkog instituta Sveučilišta u Kielu. – Budući da je nefunkcioniranje mehanizma stanične smrti odgovorno za rast i širenje tumora u mnogim vrstama raka kod ljudi, riječ je o još jednoj nevjerojatnoj podudarnosti koja potvrđuje našu tezu – dodao je Klimovich.

Ono što je osobito zanimljivo u ovoj studiji jest i otkriće da su tumorske stanice u praživotinja invazivne, odnosno da ako se uvedu u zdrav organizam, mogu izazvati rast tumora, što potvrđuje pretpostavku kako je invazivna karakteristika stanica raka također evolucijski stara značajka.

– Dosad se vjerovalo da možemo iskorijeniti tumor, međutim, korijeni ovog zla sežu duboko u evolucijsku povijest, na sam početak stvaranja životinja. Pratumori koje smo otkrili pokazuju da je neprijatelj gori nego što se mislilo, ali nam i otvaraju mogućnost da ga bolje upoznamo i dobijemo mnoge bitke - zaključio je optimistično Domazet-Lošo.

Javorka Luetić

Naslovnica Mozaik
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last