Scena Mozaik

Bruxelles

Izložba ‘Jadran - Boje izvornosti’ Ive Pervana u Europskom parlamentu

Bruxelles

Picula, Swoboda i Pervan

Središtem Europskoga parlamenta u Bruxellesu u utorak su se širili zvukovi, mirisi, okusi i boje Dalmacije, a brojni okupljeni eurobirokrati tražili su zalogaj više.

U organizaciji SDP-ova europarlamentarca Tonina Picule otvorena je, naime, izložba fotomotiva Ive Pervana ”Jadran – Boje izvornosti”, uz popratnu gastronomsku prezentaciju 15 proizvođača vrhunskih dalmatinskih delicija: od drniškoga pršuta i sira iz mišine, preko vina i maslinovih ulja do slanih srdela i dubrovačke kotonjate i mantale.

Manifestaciju je otvorio šef frakcije socijalista i demokrata u Europskome parlamentu Hannes Swoboda, a svojom prisutnošću uveličala ju je i većina hrvatskih zastupnika u Europarlamentu bez obzira na stranačku pripadnost: od Dubravke Šuice i Davora Stiera, Andreja Plenkovića, Olega Valjala i Nikole Vuljanića do drugih.

Premda su u neposrednoj blizini bila još dva europska domjenka – irski i grčki – hrvatski je iskazanim zanimanjem europarlamentaraca oba potukao do nogu i u ekspresnom roku ispraznio plitice.

Raskoš priobalnog čovjeka

Tonino Picula je u uvodnom slovu istaknuo da mu je glavni motiv za organizaciju ovog događaja bio pokazati svu raskoš prirodnih resursa, talenta, tradicije i truda dalmatinskog i priobalnog čovjeka u multinacionalnome europskome ozračju. Fotografije Ive Pervana pritom su poslužile kao ilustracija činjenice da naši ljudi kroz povijest nisu mijenjali prirodne ljepote okružja u kojem žive nego su im se prilagođavali.

- Mediteranska dimenzija hrvatskog prostora je ulaskom u EU dobila novo značenje. Ona ponajviše pridonosi gastronomskom mozaiku ujedinjene Europe, tako da želim da autentična jadranska gastronomija što prije postane dio bogate europske kuhinje - istaknuo je Picula.

Hannes Swoboda je najavio kako će ove godine čak u dva navrata ljetovati na hrvatskoj obali – u svibnju i u srpnju - kako bi se posve nauživao njezinih boja, mirisa i okusa.

Domaćine je utješio tvrdnjom kako je još rano da se vide sve hrvatske koristi od ulaska u EU, ali da je siguran kako će se to dugoročno našoj zemlji višestruko isplatiti.

Svojim nastupom događaj je uveličala i mlada šibenska klapa “Adriaticum”. Na kraju klasičnog repertoara pod prozorom “bruxelleskoga Joze Leke”, tj. Martina Schultza, izveli su “Bodulsku baladu”, posvetivši je borbi za prava na mreže i parangale dalmatinskih malih ribara koja su primjenom pravila europske pravne stečevine nepravedno ukinuta.

D. Krile


Naslovnica Mozaik