Scena Mozaik

 trojica talijana autom na plin prešlA 21 zemlju i povezalA dva olimpijska grada

Automobilom od Toronta, preko Pekinga, pa do Sinja

 trojica talijana autom na plin prešlA 21 zemlju i povezalA dva olimpijska grada

Trojica talijanskih avanturista, Guido Guerrini, Andrea Gwaldi i Nicola Dini, svratila su u Sinj na povratku iz Pekinga, gdje su krenula 6. srpnja osobnim automobilom na plin fiat marea.

Talijani su inače iz Sansepolcra, koji je grad prijatelj Sinja, pa su posjetili alkarski grad.

- Krenuli smo iz Torina, jer nam je ideja bila povezati dva olimpijska grada. Prošli smo kroz 21 državu Europe i Azije i pronosili poruku mira. Promovirali smo i ekologiju, jer smo vozili na plin - ispričao je Guerrini, inače bivši predsjednik Gradskog vijeća Sansepolcra.

Talijanski pustolovi su prvi koji su osobnim automobilom iz Europe došli do Pekinga, gdje su boravili tjedan dana. Nakon povratka u Italiju, ovaj vikend će biti počasni gosti na međunarodnom susretu ekoautomobila u Bologni.

- U Mongoliji smo u pustinji bili zatrpani pijeskom, pa smo se izvlačili tri sata. U Mađarskoj smo na cesti susreli najviše divljih životinja, a putem smo kupovali u svakoj zemlji po jednu bocu alkoholnog pića za suvenir, no to smo sve morali ostaviti na graničnom prijelazu u Iran, jer je bio mjesec Ramazana - priča Guido.

U Turkmenistanu su izgubili dosta vremena, jer su čekali na vizu za ulazak.

- Morali smo i podmititi tamošnju policiju, no i nakon toga smo se načekali - kaže Guido.

Tijekom vožnje kroz pustinju u Mongoliji, ostali su bez vode i naišli su na slovenske kampere.

- Sreći nije bilo kraja kada smo ih ugledali. Odmah smo pitali za vodu, ali ni oni je nisu imali, no ponudili su nas hladnim pivom - kaže Guido.

Inače, u Iranu su najbolje prošli što se tiče goriva. Tako su 72 litre plina, odnosno pun spremnik, platili tek pola eura.

Vito Perić / EPEHA

Naslovnica Mozaik