Scena Mozaik

Napokon u Hrvatskoj: pivskim kupkama do zdravlja i ljepote!

Brođanin dr. Damir Krunić (28), koji je u travnju u Njemačkoj doktorirao na starenju ljudske kože, kao član znanstvenog tima i doktorant Njemačkog centra za istraživanje raka Deutsches Krebsforschungszentrum u Heidelbergu, svoja znanstvena otkrića o usporavanju starenja kože primijenit će u wellnes centru Pansiona Garten. Time će ovaj wellnes centar biti jedinstven u Hrvatskoj.

Promatranjem tzv. markera dubinskog dijela kože uzetih s volontera njemački tim u kojem je bio i dr.Krunić pratio je proces starenja kože došavši do zaključka da starenje kože ne mora odgovarati starosnoj dobi osobe.

– To znači da na starenje kože utječe veliki broj čimbenika u prvom redu vanjskih. Možda se to najbolje vidi na primjeru starijih žena čiji dijelovi tijela koji nisu izlagani suncu zadržavaju iznimnu sposobnost regeneracije do kraja života, dok je primjerice koža njihovih ruku koje su svakodnevno bile izložene suncu bila ostarjela, neelastična – ispričao je dr. Krunić, dodajući kako se starenje kože ne može zaustaviti, ali u svakom slučaju zdravim načinom življenja može se usporiti.

I to je jedan od razloga zbog kojih je odlučio biti znanstveni suradnik brodskog eko-etno Wellnes Centra "Garten" koji uskoro treba početi s radom, a koji će u svojoj ponudi donijeti nešto sasvim novo i drugačije od ostalih hrvatskih wellnes centara – kupanje u pivu u starim slavonskim hrastovim bačvama.

Kupka za dvoje / Danijel Soldo / Cropix

– Uz kupanje u pivu opuštajući program osim masaža i sauna, nudit će i kupke u čokoladi, jabukama, ružinim laticama, sijenu – kazao je Andrija Čukić, direktor eko-etno Wellness centra "Garten", inače ujak dr. Krunića kojem je nećak odlučio pomoći najnovijim znanstvenim spoznajama.

A upravo takav Wellness centar koji će u svojoj ponudi imati i nutricionistički tretman zasnovan na zdravoj i prirodnoj eko prehrani može ponuditi jedno od rješenja usporavanja starenja kože, kaže dr. Krunić.

U Europi je ovakva terapija već usvojena - sa zadovoljstvom!

– Danas se pod ponudom "wellnessa" nudi svašta: od solarija koji kod pretjeranog korištenja može i do 30 posto povećati vjerojatnost za razvoj raka kože, do tzv. "Oksigen barova" koji nude disanje gotovo 100 postotnog kisika što je štetno jer stanice kože na 40 % kisika ubrzano stare. Upravo kako se takve stvari ne bi događale odlučio sam u "Gartenu" biti znanstveni savjetnik na način da ću savjetovati što mislim da je zdravo i da ima smisla raditi na dobrobit korisnika usluga – naglasio je mladi brodski znanstvenik koji je na ovaj način odlučio svoje znanje staviti u funkciju pomoći.

Aleksandra Primorac, Željko Mužević / EPEHA

Pivo smanjuje rizik od tumora!

Kupanje u pivu, koje će se naći u ponudi Wellness-a "Garten", za sada koriste u Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Dr. Krunić ukazuje kako je to pravi koktel vitamina B2 i B12 koji su jako dobri za kožu, a imaju i umirujući faktor, te se koža nakon toga osjeća "nahranjeno"…Da je pivo iznimno zdravo potkrjepljuje činjenicom da ljudi koji konzumiraju do pola litre piva dnevno mogu znatno smanjiti pojavu određenih vrsta tumora.

Naslovnica Mozaik