Scena Mozaik

nela sisarić

Alternativa postoji, samo se za nju treba izboriti

nela sisarić

Promišlja nove načine vertikalne i horizontalne organizacije u sistemima kulturne i umjetničke koordinacije i proizvodnje. Koordinator je Queer Split platforme za novu umjetnost i kulturu preispitivanja spolnog i rodnog identiteta

Splićanku Nelu Sisarić njezina svestranost i ambicioznost svakodnevno odvodi na “teren” između suvremenog plesa, novog kazališta i pisanja.

Završila je studij kazališnih znanosti D.A.M.S. (Discipline delle arti, della musica e dello spettacolo) na Sveučilištu u Bologni 2006. godine. Zatim je pohađala specijalizaciju za redatelja-scenografa na Akademiji za dramsku umjetnost u Rimu, u suradnji s Teatrom Metastasio u Pratu, u Toskani.

Nakon toga, odlazi na poslijediplomski studij “Planiranje i upravljanje aktivnostima suradnje i obrazovanjaza srednjoistočnu Europu i Balkan”, gdje je diplomirala na temu izmjene dobre prakse Italija-Hrvatska na području kazališta inovacije i specijalizira se u projektiranju i izvedbi projekata pretpristupnih EU fondova na području kulturnih djelatnosti.

Suvremenim plesom počinje se baviti još 1999., u Studiju za suvremeni ples Athena, Male scene Doma mladih, pod vodstvom Kiline Cremone. Bavi se kazališnom i plesnom pedagogijom koja odstupa od tradicionalnoga kazališta. Podučava osnove axis syllabusa, disciplinu “sigurnog” gibanja, pod vodstvom mentora plesača i koreografa Freya Fausta.

Od 2000. do 2007. bavi se eksperimentalnim i inovativnim kazalištem kao član nekoliko kazališnih skupina u Bologni, a 2007. godine radi kao glavni asistent u tehničkom uredu i kao dio produkcijskog sektora na festivalu Vie scena contemporanea u produkciji ERT-a – Emilia Romagna Teatro Modena, na programu European Project on Culture 2007. godine.

Nakon toga, 2008. radi s Montažstrojem na projektu “Srce moje kuca za nju”, dok 2009. godine sudjeluje sa slovenskim plesačima Rosanom Hribar i Gregorom Luštekom na produkciji “To whom it may concern”, u koprodukciji Zagrebačkog plesnog centra i Festivala Fronta iz Slovenije. Godine 2010. i 2011. surađuje s kazališnim kolektivom Fraktal falus teatar i zauzima se za opstanak nezavisne kazališne scene u Splitu te aktivističkim akcijama i raznim komunikacijskim alatima upozorava na probleme nikad dovršenog centra za nezavisnu kulturu u Domu mladih u Splitu.

Pohađala je razne radionice svjetskih kazališnih majstora, kao što su Euginio Barba, Alejandro Jodorowsky, Judith Malina (Living Theater), Romeo Castelucci (Societas Rafaello Sanzio), Simona Bertozzi, Umberto Eco (semiotika kazališta), Howard Katzfire, Ismael Ivo i drugi. Nekoliko puta gostovala je na radionicama prestižnog festivala ImpulsTanz Fest i Nomadic Collage te usavršava i dijeli svoja promišljanja o novim strujama kulturnog menadžmenta i umjetničkog financiranja kao jedna od suorganizatora mreže Nomad dance academy.

Promišlja nove načine vertikalne i horizontalne organizacije u sistemima kulturne i umjetničke koordinacije i proizvodnje. Koordinator je Queer Split platforme za novu umjetnost i kulturu preispitivanja spolnog i rodnog identiteta. Objavila je dvije knjige - “Sve zbog pogleda” i “Kako svaka smijuša završi na plakušu”, te trenutno piše dramu za djecu “Kazališna čudovišta”.

Knjiga “Sve zbog pogleda” dobila je nagradu “Anto Gardaš” Društva hrvatskih književnika kao najbolje prozno djelo za djecu u 2008. godini. Umjetnički je direktor međunarodnog festival IKS Festival u Splitu te producentica i stalni član Fraktal falus teatra.

HRVOJE PRNJAK

Nela

Rođena: 23. prosinca 1980. u Splitu

Bračno stanje: predbračni ugovor 

Status: zaposlena

Credo: Budi pažljiv(a) na početku i nećeš imati problema na kraju.

Najvažnije: Hrvoje i Meksi

Cilj: čista radost

Savjet: Čuvati se zlih i pokvarenih ljudi.

Naslovnica Mozaik