Scena Mozaik

domaća pamet

Dr. sc. Josip Lorincz: Bez strategije nema budućnosti za mlade znanstvenike

domaća pamet
Dr. sc. Josip Lorincz, docent na Zavodu za elektroniku splitskog FESB-a, zaista može slaviti. Naime, u proteklih mjesec dana dobio je dva važna priznanja za svoj znanstvenoistraživački rad.

Mladi stručnjak s FESB-a dobitnik je nagrade „Veara Johanides“ za 2012. godinu koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. Nagrada se dodjeljuje mladom znanstveniku koji još nije navršio 35 godina, ima obranjen doktorat znanosti, a u proteklih pet godina ostvario je zamjetan osobni znanstveni i stručni napredak i postigao zapaženi doprinos u području koje istražuje. Drugo priznanje za svoj rad Lorincz je primio od svog matičnog fakulteta FESB-a u sklopu obilježavanja 53. godišnjice fakulteta. Priznanje je dodijeljeno u kategoriji mladog znanstvenika postdoktoranda koji je u protekloj godini ostvario zamjetne znanstvene i istraživačke rezultate.

Uvjet za dobivanje priznanja bilo je zadovoljenje strogih kriterija izvrsnosti koje propisuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koja su evaluirana u okviru seminara znanstvenih novaka i asistenata održanog na FESB-u 5. lipnja 2013. godine. Dobivena priznanja potvrđuju međunarodnu prepoznatljivosti njegovih istraživačkih aktivnosti koja se ogledaju kroz vođenje međunarodnih projekata, publiciranju u znanstvenim časopisima i na konferencijama, te organizaciji znanstvenih simpozija iz područja poboljšanja energetske učinkovitosti komunikacijskih sustava. Splitski laureat doktorirao je na FESB-u, a usavršavao se na tehničkom sveučilištu Politecnico di Milano.

Priredio je nekoliko udžbenika i skripti za studente, a kao autorske knjige u njegovoj biografiji navedeni su naslovi: Vodič za poslijediplomski studij u inozemstvu (zajedno s Domagojem Babićem i Zvonimirom Rakamarićem), te monografiju Optimizing energy consumption of wireless access networks. U posljednje vrijeme Lorincz se angažirao oko položaja znanstvenih novaka Sveučilišta u Splitu, a time i u Hrvatskoj.

- Kako Hrvatska ne bi izgubila najkvalitetniji dio društva, a to je domaća pamet, treba razviti strategiju, planirati zapošljavanje znanstvenih novaka i stvoriti okvir koji može osigurati napredovanje mladih znanstvenika. Potrebno je osigurati financiranje postdoktoranata, razviti sustave po kojima bi se određene doktorate financiralo iz gospodarstva, financirati istraživačke centre, ali i pomoći osnivanju start up tvrtki koje će osigurati zapošljavanje novih doktoranata. Ako u tome uspijemo, siguran sam da će budućnost mladih znanstvenika biti svjetlija nego danas - smatra dr. sc. Lorincz.

M.I.


Naslovnica Mozaik