Scena Mozaik

trijumfirao na internetskom fotonatječaju

Petar Botteri iz Staroga Grada: Osvojio sam sto prvih fotografskih nagrada!

 trijumfirao na internetskom fotonatječaju

" Vjerujem da bih fotografiju mogao znatno bolje unovčiti, ali neću. Znate zašto − nisam trgovac, nego umjetnik. "

Umjetnička žica fotografa Petra Botterija pozlatila mu se stoti put! Nakon što je ostvario izniman uspjeh osvojivši na najvećem internetskom fotonatječaju na svijetu Pixoto prvo mjesto za 2012. godinu u kategoriji “Grad, ulica, park”, i to među pristiglih 9478 fotografija iz cijeloga svijeta, vrsnog majstora upravo je snašlo još jedno, posebno priznanje.

Osvojio je svoje jubilarno stoto prvo mjesto na Pixotu za najbolju dnevnu fotografiju trga u Starom Gradu na Hvaru.

− To je veliko priznanje, velika čast. Sto puta moja je fotografija bila najbolja, a osim mene, to je pošlo za rukom jednoj fotografkinji iz Norveške i jednom američkom fotografu, a oboje su se specijalizirali za fotografije pasa i mačaka − rekao nam je Botteri, o čijim su magičnim fotografijama pisali i inozemni mediji veličajući njegove radove.

− Natječem se u četiri kategorije: “Grad, ulica, park”, “Životinje”, “Turističke destinacije” i “Ljudi i njihova zanimanja”. Uz sto prvih, osvojio sam i dosta drugih i trećih mjesta. Tko bi ih sve pobrojio − govori nam Botteri, koji ne razmišlja o tome da materijalizira svoju strast prema fotografiji.

− Umirovljenik sam i živim s 1300 kuna mjesečno. Vjerujem da bih fotografiju mogao znatno bolje unovčiti, ali neću. Znate zašto − nisam trgovac, nego umjetnik. No, zato namjeravam raditi veliku besplatnu promidžbu za cijelu Hrvatsku − rezonira Hvaranin. Autor nam je rekao da se jedna njegova fotografija Staroga Grada jako dopala i direktoru i osnivaču Pixota Jasonu Kieferu, koji mu je poručio da bi ovoga ljeta želio doći u Hrvatsku sa svojom obitelji i uživo vidjeti tu ljepotu.

− Na Pixotu se natječu najpoznatiji svjetski fotografi. Evo, na primjer, među njima i Robert Evans, koji je fotografirao neka najpoznatija svjetska vjenčanja, poput onoga Toma Cruisa i Katie Holmes, te Brada Pitta i Jennifer Aniston. I Evansa sam debelo prešišao. On ima desetak prvih nagrada − kaže nam Botteri, čija je fotografija plime u Starome Gradu mnoge ostavila bez daha.

Od studenoga prošle godine sve do danas stalno obilazi svijet, a do sada ju je, kaže nam Botteri, vidjelo oko 100 milijuna ljudi. Dobila je više od 150.000 lajkova i tisuće pozitivnih komentara.

anita matić
Naslovnica Mozaik