Scena Mozaik

KUTJEVO u KADENI

U Londonu osvojili 6 nagrada, pa nove berbe promovirali Splićanima

KUTJEVO u KADENI

Idemo s novim stilom, s vinima punima aromatike, svježine i voćnosti. Krenuli smo i s novim brendom ‘Graševine Turković’, koju smo nazvali po ikoni hrvatskog vinarstva Zdenku Turkoviću - kazao je enolog ‘Kutjeva’ Ivan Marinclin

Prema friško objavljenim rezultatima Decantera, Kutjevo d.d. je najuspješniji hrvatski predstavnik na ovom najvećem natjecanju vina na svijetu. Kutjevo d.d. Envera Moralića osvojilo je na Decanterovom ocjenjivanju Regionalni trofej za ledenu berbu Traminac 2011. To je ujedno i najviše priznanje za hrvatska vina na ovogodišnjem natjecanju. Ovo hrvatsko slatko vino Regionalni trofej osvojilo je u kategoriji vina preko 15 funti. Uz Regionalni trofej Kutjevo d.d. u Londonu je osvojilo još pet priznanja: srebrenu medalju za ledenu berbu Traminac 2003., brončane medalje za Graševinu Turković 2012. i Maximo Bianco 2011. te dvije Preporuke za vrhunsku graševinu 2012. i graševinu de Gotho 2012.

Kutjevčani su upravo na dan kad su im stigle lijepe vijesti iz Londona svoje najnovije berbe predstavili splitskim znalcima i vinoljupcima u restoranu „Kadena“ na Zenti. Domaćin je bio vlasnik „Kadene“ Bernard Križanović, delicije koje su se sljubljivale s vinima pripremio je Braco Sanjin, pa se s carpacciom od grdobine i hobotnice sa dresingom od jagoda i rikule kušao narančasti Pinot sivi, uz krem juhu od brokule i škampa Kutjevački rose, a uz gratiniranu capesantu polusuha graševina Turković berbe 2012. , koja je u Londonu osvojila brončanu medalju.

Uz izvrstan rižot s kozicama, motarom i pinjolima pila se Graševina vrhunsko vino, a uz filet lubina kuhan u maslinovom ulju De Gotho graševina. Oba ova vina osvojila su u Londonu Decanterove Preporuke.

- Šest vina smo poslali u London na natjecanje i svih šest se vratilo s nagradama“, kazao je enolog Kutjeva d.d. mladi Ivan Marinclin, koji je zajedno sa sommelierom Dragom Humskim predstavio kutjevačka vina splitskoj publici u „Kadeni“.

- Idemo sa novim stilom, sa vinima punima aromatike, svježine i voćnosti. Pomaže nam i naš vanjski konzultant iz Slovenije Iztok Klenar. Krenuli smo i s novim brendom Graševine Turković, koju smo nazvali po ikoni hrvatskog vinarstvpa Zdenku Turkoviću. Mnogi su se zapitali kako se usuđujemo, ali Zdenko Turković je svojevremeno bio i vlasnik Kutjevačkih podruma, jedan od naših podruma je upravo on i izgradio i ova u Londonu nagrađena graševina je zapravo u počast Turkoviću. Uz vijesti iz Londona imamo i najnovije sa Festivala graševine gdje su od tri šampiona dva naša. Šampion mladih graševina je naša Vrhunska graševina 2012., a šampion predikatnih vina naša Graševina 2009. Ledeno vino“, reče nam enolog Marinclin.

MERI ŠILOVIĆ SNIMIO JADRAN BABIĆ/CROPIX
Naslovnica Mozaik