Scena Mozaik

Tučepi i Gradac domaćini 15. izdanja

Nikada masovniji "Noćnjak", međunarodna manifestacija maslinara

Tučepi i Gradac domaćini 15. izdanja
Maslinari i uljari od Crne Gore do Slovenije te proizvođači opreme za uzgoj i proizvodnju maslinovog ulja okupili su se u hotelu Alga na 15. međunarodnoj manifestaciji "Noćnjak" u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. Domaćini su općine Tučepi i Gradac.  

Nakon što je posadio maslinu pored hotela župan Ante Sanader je na prigodnoj svečanosti  proglasio Noćnjak otvorenim.

Tijekom  trodnevnog rada skupa održat će se mala škola kušanja maslinovih ulja, znanstveno stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu, Sabor maslinara uz sudjelovanje stručnjaka, olio gastro show, okrugli stol o maslinarstvu, studijski obilazak maslinika samostana u Zaostrogu i nagrađene uljare Radelić u Gradcu, kao i predavanje poljoprivredne savjetodavne službe.

Najsvevčanija večer svakako će biti  proglašenje šampiona maslinovog ulja i dodjele priznanja za najbolja. Od svih se sudionika mogao čuti zaključak kako se ranije zapušteni maslinici uvelike obnavljaju, u njih je ušla struka, što je rezultiralo velikim brojem vrhunskoga ulja.

Uređuju se putovi kroz maslinike, sveto stablo sve se više cijeni, a ulje i maslina se uključuju u turističku ponudu. Time raste i Noćnjak, koji dobiva sve grandiozniju dimenziju, naglašeno je. Razvija se zadrugarstvo, kroz koje se proizvod može konkurentno plasirati na europsko tržište nakon ulaska u EU.   

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije:

-  Noćnjak okuplja sve više maslinara i uljara, ove godine je rekordan broj od 328 uzorka maslinova ulja na ocjenjivanju kroz dvije kategorije. Prijavljene proizvode, koji su već u trgovinama i prodaji, te one koji će uskoro biti ponuđeni tržištu, 2,5 mjeseca ocjenjivalo je 67 certificiranih ocjenjivača. Prije 15 godina bilo je 38 uzoraka, a 10-ak zlatnih. Danas ih je preko 200 sa zlatnom medaljom. Uz nas je sve veći broj izlagača opreme vezane za maslinarstvo. Uključen je znanstveno stručni segment o najboljim agrotehničkim mjerama, a posebno je zanimljiv susret čovjeka s maslinovim uljem, to kušanje najboljih. Ove godine pridružili su se Talijani s ambalažom za pakiranje ulja.     

Na večeri otvaranja Noćnjaka dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja.

Međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d"oliva" dobio je Danilo Radelić, maslinar iz Grdca  vlasnik uljare. Priznanje "Joško Niskota" uručeno je Josipu Alaču iz Drvenika i Jošku Veži iz Brista. Priznanje je dobila poljoprivredna zadruga Vodnjan.

Zlatno pero Noćnjaka ove je godine zaslužila Radio Dalmacija, a Zlatnu amforu općina Gradac. Priznanje Branko Škarica za životno djelo u uljarstvu došla je u ruke prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak. Priznaje Pavle Bakarić za životno djelo u maslinarstvo pripalo je Gordani Dragun.

Ana Dragičević
Foto: Ivo Ravlić/Cropix
Naslovnica Mozaik