Scena Mozaik

'čudovište' na kilometar dubine

U Tihom oceanu snimljena orijaška lignja dužine oko osam metara

'čudovište' na kilometar dubine
Znanstvenici i japanska i američka televizija objavili su u ponedjeljak da su prvi put snimili orijašku lignju u Tihom oceanu na dubini od 900 m.

Srebrnastu mitsku životinju, ukupne dužine oko osam metara, snimila je ekipa japanskog Državnog prirodoslovnog muzeja 10. srpnja 2012. u suradnji s japanskom javnom televizijom NHK i specijaliziranom mrežom Discovery Channel.

Orijašku lignju, koje je znanstveno ime arhiteuthis, otkrila je ekipa za podvodno snimanje petnaestak kilometara istočno od otoka Chichija, na sjeveru Tihog oceana.

Podmornica s troje stručnjaka, među kojima je bio Tsunemi Kubodera iz japanskog muzeja, pratila je golemu životinju do dubine od 900 metara, nakon čega je lignja nestala u morskim dubinama.

NHK je objavio snimke lignje čija se duljina samog tijela, bez krakova, procjenjuje na tri metra, a ukupna dužina na "osam metara, pri čemu joj nedostaju dva najveća kraka", rekao je Kubodera.

Potonji, koji nije mogao ništa reći o uzroku njezina tjelesnog oštećenja, rekao je kako je ovo prvi put da je lignja takve veličine snimljena u njezinu prirodnom okolišu.

Kubodera je još 2006. snimio jednu orijašku lignju, ali iz broda, pošto je 'čudovište' uspio namamiti na površinu.

HINA
FOTO: WALLPAPER
Naslovnica Mozaik