Scena Mozaik

mlade nade

‘Maršal’ iz Sinja kreće u pohod na inozemstvo

mlade nade

Naša glazba podsjeća na žestoki rock osamdesetih, kažu u bendu /Nikola VILIĆ / CROPIX

Sinj je jedan od najrokerskijih gradova u Hrvatskoj! Uvjereno to tvrdi Josip Horvat, punokrvni roker iz alkarskoga grada i frontmen banda “Maršal”, koji je u izdanju “Dancing beara” upravo objavio album prvijenac pomalo arhaična naziva “Revolt”, koji, vele, “obuhvaća sve što su albumom htjeli reći”.

Iako u tom rock-bandu sviraju sve mladi dečki, Horvat napominje da su pripadnici stare škole hard-rocka u pogledu glazbenog izraza, na tragu osamdesetih i klasika “Gunsa”, “Culta” ili, po domaću, starih “Divljih jagoda” i “Majki”. A tvrdnju s početka teksta potkrjepljuje i argumentima naslanjajući se na statistiku.

− Je li teško biti roker u Hrvatskoj? Relativno malen grad, pa najrokerskiji u državi, ma nemoguće! − provociramo Horvata dok se sprema na svirku u Zabok, u sklopu tamošnjeg novogodišnjeg rock-festivala. Iako je prisutna i nervoza zbog albuma, “još toplog” na policama prodavaonica, naš sugovornik pokazuje snalažljivost. I žilavost, koja valjda još drži na životu rokere u Hrvatskoj...

− Baš zato! Na grad s dvadesetak tisuća stanovnika sedam ili osam rock-bandova koji aktivno sviraju nije malo, a ima ih sigurno još toliko koji isto djeluju, ali “utiho”. Mi također imamo nastup skoro svakog tjedna, nakon Zaboka nastupamo u Trilju, pa u Sarajevu... Horvat je uvjeren da će zvuk “Maršala” biti prepoznat i izvan granica Lijepe naše jer rokeri su velika, skladna obitelj ma gdje bili. A da se zvuk mladih Sinjana bolje i dalje čuje, svakako će pridonijeti i spot za najavni singl “Dante”, koji je na scenarij Josipa Horvata snimio režiser Ivan Perić.− Tijekom idućih mjesec-dva izbacit ćemo još jedan spot. Album je inače nastao tijekom samo godine dana; band postoji dvije godine, ali iskusni smo, iako mladi, jer sviramo od malih nogu. Tekstove za svih 14 pjesama napisao je bivši vokal banda Bruno Vujanović, a ja sam ih uglazbio. Dugo su te pjesme čučale u meni; u glazbi sam petnaestak godina, samo sam čekao pravi trenutak i pravu ekipu – povjerava simpatični Horvat, koji inače svira ritam-gitaru. Na basu je Vladimir Jurišić, pjeva Pavle Ćosić, solo-gitaru svira pak Filip Čović, dok je za bubnjevima Jerko Kovačić.

− Zašto ime “Maršal”? Ima li to kakve veze s antologijskom izjavom “crko maršal!” nekadašnjeg pjevača “Zabranjenog pušenja”? − zanima nas dalje. − Zapravo ima veze s vrhom vojne hijerarhije! Tražili smo ime koje je kratko, osjećajno i slikovito. Nadam se da će prerasti u, reklo bi se, pravi rock brend – smije se naš sugovornik, barjaktar rokera iz alkarskoga grada.

                                                                                                                                                                             
L. GOSPODNETIĆ

Naslovnica Mozaik