Scena Mozaik

priznanje

Splitska Kinoteka ‘Zlatna vrata’ primljena u ‘Europa Cinemas’

priznanje
Pet hrvatskih kina primljeno je u europsku asocijaciju “Europa Cinemas“ – kino “Metropolis MSU“, art-kino “Grič“ i ljetno kino “Tuškanac“ u Zagrebu, kino “Novska“, ali i splitska Kinoteka “Zlatna vrata“. Na čelu s “Metropolisom“, pet kina bit će udruženo u grupu i od 1. siječnja 2013. postati punopravni članovi najznačajnije europske udruge kina. U splitskoj Kinoteci zadovoljni su lijepom viješću.

− Upravo sam pisao plan/program za 2013., točnije ispunjavao prijavnicu za HAVC, od kojega dobivamo značajnu financijsku potporu našem klasičnom i art programu. No, još nisam ni analizirao situaciju i podijelio sve s kolegama jer nisam do kraja upućen u sve što nas čeka. Jasno mi je da će ta potpora na neki način tražiti izmjene programa, ali ništa radikalno...

S druge strane, samo članstvo, te programska orijentacija, priznanje je i kursu koji smo odredili prije nekoliko godina, svjesni da preuređena dvorana ima golem potencijal te da klasični repertoar moramo “uvesti u bračnu vezu“ s tzv. art programom – rekao nam je voditelj Kinoteke Vlado Ercegović, koji smatra da članstvo nije priznanje samo današnjoj garnituri, nego i svima onima koji su prije nas dali svoj pečat kultnoj dvorani, iako je upravo sadašnja programska orijentacija dovela do članstva jer već nekoliko godina promovira europski film, dokumentarne programe i aktivnu suradnju s hrvatskim festivalima.

− U svemu tome najviše su nam pomogli domaći distributeri, koji su prepoznali naše ideje i dali nam programe koje drugi nisu htjeli smatrajući da Split nema publiku za to. Hvala i lokalnim prikazivačima koji se na sve moguće načine “trude“ olakšati nam posao. Bez njihove pomoći mi do ovoga ne bismo došli. Trebali bismo ovom prigodom svakako zahvaliti Tamari Visković, Maji Munivrani i Jurici Pavičiću koji su prije pet-šest godina dali zeleno svjetlo za dodatne programe u Kinoteci. I još nešto, možda najvažnije: uza svu našu tradiciju, energiju i potencijal, ničega ne bi bilo da nas Zlatko Vidačković (programski voditelj kina “Metropolis“) nije upregnuo i stalno pritiskao oko aplikacije. Čak i kad smo bili spremni odustati zbog “cajtnota“, točnije zbog količine upitnika i nepoznanica, Vidačković nam nije dopustio da propustimo šansu te je odradio golem posao – priznaje Ercegović.

“Europa Cinemas“ omogućit će financijsku potporu iz fondova Europske unije za prikazivanje europskih filmova. Koliko i što to točno znači za Kinoteku?

− U svakom slučaju znači olakšavanje planiranja i ostvarivanja programa. Još ne znam točno kolika će biti ta financijska potpora i kako ćemo doći do nje, ali u situaciji općeg rezanja troškova s obzirom na situaciju u gradu, od kojega imamo najveću, kontinuiranu potporu, kao i u državi, svaka je pomoć dobrodošla. Slažemo program radnog naziva “turistički“ koji bi se trebao odvijati tijekom ljeta, a dobre vijesti iz Europe kažu da ovoga trenutka možemo krenuti u realizaciju već dugo planiranog ciklusa Giuseppea Tornatorea te suvremenog irskog filma, koji nam je dulje vrijeme u škafetinu. Nešto nam se motaju po glavi i Rusi, ali što bi rekao pošćer, “ima još puno lipi’ stvari, ali van ne smin reć“ – dodaje voditelj Kinoteke.

Program će, dakle, biti još bogatiji kad 1. siječnja 2013. na snagu stupi punopravno članstvo. Kakva je šansa za dovođenje filmaša kad njihov ciklus zaigra u “Zlatnim vratima”?

− Nastojat ćemo ugostiti svaki relevantni domaći filmski festival koji se odvija izvan Splita, dovesti ono najbolje od upravo završenog, bilo Zagreba, Pule, Motovuna, Zadra... i svih drugih koji imaju programe komplementarne onome što nudimo u Kinoteci. Obogatit ćemo i kinotečnu ponudu, i to naglaskom na filmovima koji se tiču Splita. Sve je intenzivnija suradnja s crnogorskom, makedonskom i srpskom manjinom, a od 2013. očekujemo i slovensku manjinu s filmskim programima. Već dvije godine surađujemo s talijanskim konzulatom i njihova nam je kinematografija najzanimljivija. Ponajprije zbog splitske naklonosti talijanistici, a i zbog bogatog kataloga talijanskog filma. Upravo bi nam talijanski konzulat trebao biti najvažnija spona s izvorima. Nedavno su nam se javili i splitski predstavnici hrvatsko-njemačkog i hrvatsko-ruskog udruženja – otkriva Ercegović.

Kad se svi ti programi poslože, uz njihovu pomoć Kinoteka bi i mogla dovesti goste, mada je njezin voditelj veliki protivnik “sindroma crvenog tapeta“ i toga da svi pričaju o veštama i “dress codeu“, a nitko o filmu zbog kojeg su se i okupili.

MARKO NJEGIĆ


Naslovnica Mozaik