Scena Mozaik

pjevač se posvetio svojem letačkom hobiju

Joe Maračić Maki vlastitim rukama izgradio zrakoplov

pjevač se posvetio svojem letačkom hobiju

Kada bi se uzelo sve vrijeme koje sam proveo izrađujući zrakoplov, za to su mi zapravo trebale 4 godine svakodnevnog rada, navodi pjevač, koji je posao priveo kraju prije nešto više od godinu dana

Kada bi se uzelo sve vrijeme koje sam proveo izrađujući zrakoplov, za to su mi zapravo trebale 4 godine svakodnevnog rada, navodi pjevač, koji je posao priveo kraju prije nešto više od godinu dana

Nekadašnja zvijezda domaće glazbene scene, koja je s nekoliko hitova topila srca sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, Joe Maračić Maki ovih dana u društvu s Duškom Lokinom i zvijezde u usponu plavokose Emice Božić Emily s Pašmana odrađuje niz koncerata duž jadranske obale, a početkom tjedna kratak predah napravio je i u Zadru.

Iako živi u Americi, Joe gotovo pola godine provede u Hrvatskoj jer, kako kaže, “tamo je obitelj, a ovdje su šarm i romantika”. Inače, dok boravi preko “bare”, Joe svira po klubovima, i to talijanskim, hrvatskim i njemačkim, te na vjenčanjima.

No, osim pjesme i žena ovaj pjevač nekada duge plave kose i brkova čije pjesme mlađa populacija poznaje tek sa svadbenih svečanosti, u životu ima još jednu veliku strast – letenje.

Ovaj 65-godišnjak posljednjih desetak godina posvetio se svojem “letećem” hobiju, a njegove vrijedne ruke čak su izgradile zrakoplov kojim u slobodno vrijeme para nebo ponad New Yorka.

- Letenje je oduvijek bila moja velika strast, no s dvadeset godina nisam imao novca da si tako što priuštim. Eto, na koncu je vrijedilo čekati i u ostvarenje dugogodišnjeg sna krenuo sam s pedeset, što dokazuje kako nikad nije prekasno - u ugodnu hladu jedne od zadarskih konoba govori nam Joe.

Iako je najprije izrađivao modele, unatrag desetak godina naučio je upravljati zrakoplovom te je dobio dozvolu za upravljanje jednomotornim zrakoplovom, i to u privatne svrhe.

Joe je nakon sati i sati provedenih u unajmljenim letjelicama, mahom cessnama i piperima, za što je ponekad potrebno izdvojiti i do 500 dolara na sat, odlučio zasukati rukave i izraditi svoj avion.

Leteći projekt

- Zrakoplov sam krenuo graditi 1998. godine i sastavljao sam ga na tri mjesta, pa čak i u kćerinu dvorištu. Tako sam kupio kit, i to oko 15 posto, što znači da sam uz veliku količinu materijala, mahom fiberglassa, i nacrta dobio i dvije velike knjižurine s uputama te krenuo u posao koji je završio prije nešto više od godinu dana. Kada bi se uzelo sve vrijeme koje sam proveo izrađujući zrakoplov, za to su mi zapravo trebale 4 godine svakodnevnog rada - navodi pjevač, koji je posao priveo kraju prije nešto više od godinu dana.

Čitav “leteći projekt” stajao ga je oko 70.000 dolara, a osim oplate valjalo je nabaviti i instrumente, dok je motor skinut s automobila subaru i jačine je 165 konja te može postići brzinu 170-180 čvorova.

Zrakoplov raspolaže s dva mjesta i može nositi 160 kilograma, dok mu je težina između 800 i 900 kilograma, a za sat vremena leta potroši šest galona goriva, i to običnoga goriva za automobile, pa se Joe gotovo svakodnevno može vidjeti s karnistrima. Leti gotovo svakodnevno, a dosad se može pohvaliti s 350 sati leta.

- Živim oko sat i pol vožnje od New Yorka, i to na brdu, no bio bih najsretniji kada bih mogao živjeti pokraj aerodroma ili, pak, u avioparku, no to je preskupo, pa se svakoga dana vozim oko sat vremena do aerodroma gdje se nalazi i avion - govori nam Joe.

Pucanje gume

Najveća mu je želja da se zajedno s Duškom i Emily u veljači iduće godine odveze na koncert na Floridi, no taj pothvat neće moći ostvariti svojim zrakoplovom, nego unajmljenim.

To je laknulo Emily koja je jednom prilikom stigla do Joeova zrakoplova, no, kako kaže, “nije me bilo strah Joea kao pilota, nego aviona domaće izrade” - pa je odustala, ali u unajmljenom avionu ipak će se odvažiti na put od New Yorka sve do Miamija.

- Nisam baš ljubiteljica adrenalina i ne upuštam se u rizike. Tako što si možda priuštim, ali tek u starosti - navodi Emily.

Pjevač je tako svojim zrakoplovom domaće izrade osim New Yorka obišao više gradova u njegovoj blizini. Većih problema tijekom svoje pilotske karijere osim pucanja gume prilikom slijetanja nije imao.

- Ujutro se dižem ranije, tako da kad moja 10-godišnja kći krene u školu, ja sjedam u auto i krećem prema aerodromu i tu počinje moj pravi gušt.

Nautičarka s Pašmana

Pjevačica u usponu Emily, nakon što je na jednom od koncerata upoznala Joea Maračića Makija i Duška Lokina, svoju karijeru počela je nastupajući s njima, a trojac je nedavno izdao i zajednički CD “Ljubav je sve”.

Inače, Emily je završila pomorsku školu, a nakon dvogodišnje plovidbe, desetak godina studirala je i radila kao fotomodel u Londonu, a potom se odlučila vratiti u svoj rodni kraj na Pašmnu. Prije dvije i pol godine snimila je s Duškom Lokinom i prvi singl “Pusti da te prebolim”, a od tada su nastupali na više festivala širom Hrvatske. Inače, Emily će koncem ljeta napustiti Pašman i preseliti se u Split.

Naslovnica Mozaik