Scena Mozaik

nakon kulena, arambašIĆa, ličkog sira i bračkog vitalca

Torta hrapoćuša je nova zvijezda na popisu zaštićenih autohtonih jela, a ime je dobila po kamenu

nakon kulena, arambašIĆa, ličkog sira i bračkog vitalca

Dolska je torta jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu

Mali Dol je u čast svoje torte hrapoćuše, koju je Ministarstvo kulture prije nepunih mjesec dana proglasilo zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, organizirao veliku feštu koja će se dugo pamtiti i prepričavati.

Iako u tom bračkom mjestu nadomak Postira živi tek nešto više od stotinu duša, pokloniti se dolskoj torti na proslavi pod nazivom “Noć hrapoćuše” došli su mnogi, iz drugih bračkih mjesta, ali i turisti. Gotovo tisuću posjetitelja imalo je prigodu kušati hrapoćušu, koja se zbog svojih sastojaka još naziva i bračkim slatkim afrodizijakom. U slast je pojedeno 20 torti, a bilo je tu još hrustula, pršurata i drugih slatkih delicija. Nije bilo žene i kućanstva u tom bračkom mjestu koje nije dalo svoj doprinos organizaciji “fešte”. Pjevala je bračka klapa “Morbin”, a svojom recitacijom učenica 6. razreda osnovne škole Luce Baloević potvrdila je kako će i njezina generacija ostati vjerna - hrapoćuši.

Dolska je torta jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu “hrapoćuša”, na koji slastica neodoljivo podsjeća. Riječ je o hrapavom kamenu crvenkaste boje koji se koristio u gradnji podzida, suhozida, stambenih i gospodarskih sklopova u Dolu. Četiri godine je dolska udruga za zaštitu starina, kulture i starih običaja te ekologije koja nosi ime te torte dokazivala izvornost i autentičnost te slastice. Tako se hrapoćuša našla u društvu soparnika, sinjskih arambašića, slavonskog kulena, ličkog sira škripavca, ali i bračkog vitalca.

- Hvala svima koji su nam pomogli u realizaciji ovoga projekta, ali najveće pohvale zaslužuju naše žene koje su uspješno s generacije na generaciju prenosile svoje znanje i umijeće o spravljanju te raritetne torte. Bez njihove upornosti i ljubavi ne bi bilo ni hrapoćuše - kazao ja na proslavi Jerko Gospodnetić, predsjednik dolske udruge “Hrapoćuša”.
- Čestitam vam od srca i poručujem - čuvajte Dol i čuvajte hrapoćušu. Za mene ona nije samo povijest, već i zadnji krik mode - poručio im je dr. Radosav Bužančić, čuvar kulturne baštine.

Svoj doprinos zaštiti dolske torte dao je i brački Centar za kulturu i Općinska turistička zajednica Postira. Dolska torta toliko je posebna da su je već snimale ekipe slovenskih i čeških televizijskih kuća. U sklopu “Noći hrapoćuše” organizirana je i izložba o toj torti postavljena u okolnim špiljama te tradicijska radionica izrade hrapoćuše. Sudjelovale su dvije momčadi, jednu je predvodio dr. Radosav Bužančić, a drugu Joško Stela, direktor Ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

U momčadima su bili novinari, ljubitelji slastica i brački kulturni djelatnici. Mentorice su bile dolske majstorice te torte Barbara Matulić i Dubravka Gospodnetić. Torte su se pekle u krušnoj peći, a ocjenjivački sud je donio kompromisno rješenje. Hrapoćuša u izradi momčadi Joška Stele proglašena je ljepšom, a ona koju je vodio Radosav Bužančić ukusnijom. Sve je trebalo raditi ručno pa je izrada torte trajala čak dva i pol sata. Bužančiću su obje strane priznale da je najbolje “žbativa” jaja, a na kraju su zajednički zaključili: “Ča je pusti londoner kolač kontra dolskoj hrapoćuši.” Nema u Dolu vjenčanja ni druge važnije svečanosti bez - hrapoćuše. Svaka žena ljubomorno čuva svoj recept, a tajna se navodno krije u omjerima, u biskvitu, u brašnu i mljevenim orasima. Dolke su čuvale tajnu pripreme hrapoćuše i usmenom je predajom prenosile na mlađe naraštaje. Pisanog recepta za pripremu tog kolača nije bilo, a kao sastojci koristili su se isključivo domaći proizvodi. Za pravu ricetu ipak treba doći u Dol.IVICA RADIĆ


Savjeti za pripremu torte

Evo kako su bračke majke, svekrve i bake ostavljale u naslijeđe savjete za pripremu torte:

- orih svjež, zdrav, domaći; - jaja domaća; - za biskvit jaja i šećer tući sve dok se ne počnu otpuhivati mjehurići; - raditi ručno - bolje je i ukusnije; - miješati samo drvenom kutlicom; - uvijek miješati u istom smjeru; - kad se dobro natuče, manje brašna poprimi; - brašno dodavati polako, pažljivo, kao svetinju, naizmjenično sa snijegom bjelanjaka; ako dodajete uje, samo malo, u sekundi (tu novinu samo poneko koristi umjesto svinjske masti); - orih, bjelanjci i šećer, uz stalno miješanje, obavezno da zakuha; - tren prije stavljanja oriha na gornji dio dodati sok od pola limuna; - zažutiti polovice ili četvrtice oriha da njoki - roščići ostanu vani da se vidi da je hrapoćuša; praška za pecivo samo na vrh noža ili ništa; - ne udariti po posudi jer će biskvit pasti; stolicu uz peć, ašištit oko nje; - nema sedit ili nešto drugo radit, treba ašištit!

Naslovnica Mozaik