Scena Mozaik

I. Golub: Papa Siksto V. je bio Hrvat

Na tribini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) „Kupola Svetoga Petra u Rimu“ književnik Ivan Golub večeras je izjavio kako je graditelj crkve papa Siksto V. bio hrvatskoga podrijetla.

„U tajnom vatikanskom arhivu sam pronašao dokumente koji svjedoče o hrvatskom podrijetlu pape Siksta V.“, rekao je Golub dodavši kako je njegov otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju.

Golub je podsjetio kako se tamo oženio Talijankom te s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac i ispovjednik pape Pija V. koji ga je imenovao kardinalom.

Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj koji zna ilirski hrvatski jezik te onaj koji je bio hrvatskoga podrijetla.

Andrija Mutnjaković smatra kako je u izgradnji crkve sv. Petra u Rimu sudjelovao, osim hrvatskoga pape Siksta V. i hrvatski arhitekti Lucijan Vranjanin te njegov brat, koji su se nadahnuli u školi Jurja Dalmatinca koji je gradio šibensku katedralu.

Akademik Žarko Dadić je ocijenio kako je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković presudno utjecao oko rekonstrukcije kupole Svetoga Petra u Rimu. „Tada je došlo do sukoba između graditelja koji su svoju arhitekturu temeljili na iskustvu i onih na znanju matematičara“, rekao je dodavši kako su u tom sukobu pobijedile matematičke prosudbe hrvatskoga znanstvenika Ruđera Boškovića.

Na temelju njegovih istraživanja napravljena je prosudba o statici gradnje, rekao je dodavši kako je nakon toga na kupoli postavljeno pet obruča.

hinaNaslovnica Mozaik