Scena Mozaik

EUREKA! HRT našao rješenje za sporno titlovanje srpskih filmova

"Nakon javnih rasprava koje su se posljednjih dana vodile na temu potrebe prevođenja filmova sa područja Srbije i Bosne i Hercegovine na hrvatski jezik, Hrvatska radiotelevizija pronašla je tehničko rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane a istovremeno sačuvati izvornost djela" navodi HRT u priopćenju za javnost.

Već pri prvome prikazivanju filmova sa srpskog ili BiH govornog područja, stoji nadalje u priopćenju, gledatelji će imati mogućnost da, ukoliko to žele, uključe titlove za film te ga prate sa hrvatskim podnaslovima, dokće oni kojima to nije potrebno film moći pratiti bez njih.

Titlovi za svaki film nalazit će se na stranicama HRT-ova teleteksta a prije emitiranja svakog pojedinog filma gledatelji će biti obaviješteni na kojoj se stranici teleteksta nalazi prijevod za film koji će gledati.

HRT je time udovoljio Zakonu o elektroničkim medijima i njegovoj odredbi da svi strani filmovi trebaju imati prijevod na hrvatski jezik, ali istovremeno sačuvao i izvornost filma.

HRT je o ovome rješenju obavijestio i trĹžišnog regulatora, odnosno Agenciju za elektroničke medije (AEM).

psd
Naslovnica Mozaik