Scena Mozaik

HVAR OD 7. DO 9. LISTOPADA DOMAĆIN FLOTA TRADICIJSKIH BRODOVA

1. FEŠTA FORSKE PULENE Povratak u prošlost u metropoli mora

HVAR OD 7. DO 9. LISTOPADA DOMAĆIN FLOTA TRADICIJSKIH BRODOVA

Povratak u prošlost i očuvanje naše bogate pomorske baštine, kao i nanovo dizanje jedara i to latinskog idra na regatama koje su startale prije točno 14 godina u Murteru, ovog vikenda organiziraju i Hvarani. 

Naime, sam Grad Hvar s gradonačelnikom Pjerinom Bebićem, te Udruga “Hvar metropola mora” i Jedriličarski klub “Zvir”, koji inače slavi 60. rođendan, na tri dana će u hvarskoj luci ugostiti drvene brodove i to na prvom Susretu tradicionalnih brodova Dalmacije, na Fešti forske pulene.

- Pozvali smo sve kalafate i vlasnike drvenih ljepotica da nam se pridruže i ovaj susret uveličaju smotrom svojih kaića, batana, gajeta, loji, pasara, leuta, bracera, trabakula, falkuša, krstaša i drugih drvenih jedrenjaka, za koje vrijedi samo jedno pravilo – da budu što vjerniji originalu i bez većih naknadnih nadogradnji – govori nam Tonči Buzolić, ispred organizatora ove smotre koja nas vraća u prošlost, no osigurava i budućnost jer brojni turisti, kojih još i te kako ima u Hvaru, na najsunčanijem otoku, sa zanimanjem traže program samog susreta.

A on je počeo u petak, u 20 sati kada su po oraru bila predavanje dr.sc. Tonća Tadića u Arsenolu, najstarijem kazalištu u Europi, a tema je “Hvarska galija sv. Jerolim i bitka kod Lepanta 7. listopada 1571. godine“, a zatim u 21 sat slijedi i mimohod.

Subota je rezervirana za đir brodova po hvarskoj luci (s početkom u 10 sati), te odlazak na Palmižanu, a na povratku u Hvar ovim starcima će se pridružiti i nove jurilice, plastični krstaši sudionici 6. Otočke regate koje se jedri na ruti Hvar-Komiža-Hvar.

- Iako je najava lošeg vremena, očekujemo minimalno 40 brodova. Dolazak su potvrdili Vrbovljani, Starigrađani, Bračani, Višani, ali i Murterini koji su prvi latinsko idro vratili na more i na regate – nastavlja priču Buzolić, no ističe kako za prvu smotru nisu organizirali regatu, no i to im je u planu, pogotovo kada se zna da je upravo na Murterskoj regati minuli vikend sudjelovala čak 75 brodi.

No zato Hvarani imaju izložbu “Fotografije starih brodova u hvarskoj luci“, pa izložbu “Makete starih brodova“ , a i Gradska glazba Solin će imati koncert s početkom u 20 sati, dok će sve sudionike u nedjelju u 11 sati ispratiti limena glazba.

- Već je šušur oko samog susreta pa je više od dvije tisuće ljudi slikalo minula dva dana kameni brod ruku djelo Andre Tadića, kojega smo izložili ispred Arsenola – rezimirao je Buzolić, ujedno pozivajući sve i da dođu ovaj vikend u Hvar uživati u smotri drvenim ljepoticama koje po godinama u životnom kalendaru baš i nisu u cvijetu mladosti, no njihova ljepota utkana vrijednim rukama naših kalafata, pomoraca i ribara, nikada neće izblijediti.

Sandra BARČOT

Naslovnica Mozaik