Scena Mozaik

IGROKAZ ZA STO GODINA Pljeskalo se na svaku borbenu parolu

Prvi dio dvodnevnog igrokaza 'Sto godina u dva dana' posvećen stoljeću života splitskoga 'Hajduka' izveden je u četvrtak navečer na Rivi pred oduševljenim facama, a ljudi su pljeskali na svaku borbenu parolu iz djela autorice Marije Anić, studentice književnosti na Filozofskom fakultetu.

Predstavu u stihu, desetercu i dvanaestercu napisanoj na pučkom standardu i čakavskom jeziku izvodi četrdesetak glumaca i amatera iz Splita, Osijeka i Gata, te članovi Torcide.

Pripovjedači, glumci Slavko Sobin i Edi Ćelić, proveli su gledatelje kroz prašku kavanu u kojoj su ideju o stvaranju fuzbalskoga kluba u djelo proveli studenti Fabjan, Vjekoslav, Lucijan i Ivan, a potom su slijedile prve utakmice na Starome placu, ukidanje početkom II. svjetskog rata, obnova na Visu, utakmica u Bariju, proglas Charlesa de Gaullea o Hajduku kao počasnoj francuskoj momčadi...

- Upravo je igrokaz neposredna forma u iznošenju povijesti Hajduka, osobito kad se odvija pred pukom na Rivi. To daje pasolinijevski šarm ovom komadu, postigli smo autentičnost i životnost. Glumci, profesionalni i amateri vrlo su ozbiljno vježbali, generalna proba trajala je do četiri sata ujutro – kazao nam je Robert Raponja, koji je režirao predstavu, dok su scenografiju izradili Robert Jozić i Mislav Katalinić, a kostime Jasmina Pacek. I kolega radijski reporter Jurica Škalabrin je među glumcima.

- Ovo mi je prva uloga, predivno da je baš u predstavi o Hajduku. Glumim trećeg člana uprave kad se raspušta klub da ne padne u ruke fašistima, te iseljenika u Australiju u drugom dijelu. Dobro je glumiti, pohađam Playdramu, a kako radim kao učitelj mogu reći da je svaki sat novi čin – sretan je Škalabrin.

Jedva smo za trenutak od predstave odvojili gospođu Ivku Srdelić, jednim uhom sluša nas, a drugim glumce.

- Ja san navijačica, iden na sve utakmice, iću i na Barcelonu! Ne znan šta bi rekla večeras, oduševljena san, lipo teče ovako u stihu – priča.

A stari ajdukovac Duje Aljinović misli kako je ovo izvrsne ideja, jer i onaj koji ne zna ništa o povijesti kluba, nešto će na brzinu naučiti.

- Malo klapa ozvučenje, i to mi je žaj, a na drugi kraj Rive neki provokatori puštadu mužiku – grinta, a s pozornice dopire: 'O pobjedi brzo pronijela se vijest, započeo Hajduk slavnu svoju povijest.

Na Starome placu svi ko jedno bili, uz pjesmu i poklič: Naprid, naprid bili!

Damir ŠARAC
foto: jakov prkić / cropix

Naslovnica Mozaik