Scena Mozaik

dalmatinski Oscar humanosti

Dodir dobrote: Slobodnoj Dalmaciji dvije nagrade

Na prepunoj terasi hotela Park u srijedu navečer su podjeljene nagrade tzv. dalmatinski Oscar humanosti u sklopu završne večeri humanitarnog projekta Dodir dobrote, ove godine realiziranog uz potporu predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i Ministarstva zdravstvstva i socijalne skrbi.

Ovogodišnji dobitnici priznanja za humanitarno djelovanje u čak dvije kategorije je Slobodna Dalmacija, i to u kategoriji tvrtke uslužnih djelatnosti, i kao drugo nagrađena u ukupnom poretku, a priznanje je u ime kuće primila Ana Kušeta, izvršna direktorica.

Ukupnom poretku prvonagrađena je INA industrija nafte d.d., dok je grupa Dalcasa trećenagrađena.

Osim toga, izvan službene konkurencije priznanje je primila posthumno i naša novinarka Vilhelmina Lovrić, i to za doprinos medijskom poticanju humanitanom djelovanju.

A izvan službene konkurencije nagrađena je profesorica Lada Novak iz Trgovačke škole u Splitu i redakcija 24 sata.

Od ostalih laureata na pozornicu tijekom večeri su se popeli i dobrotvor Stipe Gabrić Jambo, Zaklada Euroline i u ime zaklade poznata pjevačica Vanna, a nagrađeni su i Splitska banka, Osnovna škola Sućidar (klub mladih matematičara), graditeljska tvrtka Inero d.o.o., Hotel Lemeridien Lav i Dalcasa grupa, također nagrađena u kategoriji investicijske tvrtke.

U jedinstvenoj kategoriji nazvanoj Dobročinstvo koje se živi, priznanje je dobio Zlatan Stipišić Giboni. Vidno ganut, ispričao je vlastito iskustvo iz svoje obitelji i prisjetio se kako je tvrtka Dalmacijacement svojedobno pomogla njegovu ocu da prikupi novac neophodan za liječenje u nekadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, te je obećao da će i ubuduće humanitarno djelovati jer ga priznanje i obvezuje.

U ulozi prezentera, kao kod dodjele “pravog” Oscara našle su se brojne poznate osobe iz javnog života, političari Željko Jerkov, gradonačelnik Ivan Kuret, ravnatelj Bolnice dr. Dujomir Marasović, novinari Nataša Bakotić i Zlatko Gall, pjevač Luky, Vanna, glumac Robert Kurbaša i drugi.

Okupljenima se uz prigodno slovo obratio i Stipe Božić, novopečeni predsjednik Rotary kluba Split plus, koordinatora projekta, te izaslanik predsjednika Stipe Mesića Borislav Vučković.

Tema ovogodišnjeg Dodira dobrote je poticanje sustavnosti u humanitarnom djelovanju, ali i poticanje donatora da izravno odlučuju kome i na koji način žele pomoći, a sve je popraćeno gala večerom i začinjeno zvucima banda Dancing swing orkestra.

Humanitarnoj akciji su se prigodno priključili i djelatnici hotela Park, koji su se u srijedu odrekli svojih dnevnica i radili volonterski kako bi simbolično pomogli plemeniti cilj projekta: pomoć potrebnima.

Lenka GOSPODNETIć DVORNIK  

Naslovnica Mozaik