Scena Mozaik

irena brbić odgovara na sumnje o opasnosti ZA život djece u slučaju alternativnog liječenja

Homeopatiju nužno treba kombinirati s medicinom

irena brbić odgovara na sumnje o opasnosti ZA život djece u slučaju alternativnog liječenja

Danas je stajalište  većine da lijekovi poput homeopatskih, koji su sami po sebi bezopasni, mogu postati opasni ako se koriste kao zamjena za konvencionalne. Konačno, djeca ne odlučuju sama o svom liječenju, nego njihovi roditelji

Danas je stajalište  većine da lijekovi poput homeopatskih, koji su sami po sebi bezopasni, mogu postati opasni ako se koriste kao zamjena za konvencionalne. Konačno, djeca ne odlučuju sama o svom liječenju, nego njihovi roditelji

Alternativni lijekovi poput homeopatskih remedija mogu biti opasni za život ako se daju djeci umjesto konvencionalnih lijekova, tvrdi nedavno objavljena studija australskih znanstvenika tamošnje pedijatrijske organizacije (Australian Paediatric Surveillance Unit).

Studija koja je obuhvatila 39 slučajeva djece u dobi od nekoliko mjeseci do 16 godina upozorila je na 30 slučajeva s problemima koji su povezani s konzumiranjem alternativnih lijekova, te na devet s izbjegavanjem konvencionalnih.

Navodno su zabilježili četiri smrtna slučaja kod djece koju su roditelji liječili homeopatijom, naturopatijom i drugim alternativnim metodama, vjerujući da su bezopasne jer su prirodne.
- Najveća opasnost alternativne medicine je u tome što se roditelji pouzdaju u nju i odbace ili odugovlače s primjenom konvencionalne - kazao je dr. William Van’t Hoff, pedijatar Kraljevske dječje bolnice u Melbourneu.

Danas je stajalište većine da lijekovi poput homeopatskih, koji su sami po sebi bezopasni, mogu postati opasni ako se koriste kao zamjena za konvencionalne. Konačno, djeca ne odlučuju sama o svom liječenju, nego njihovi roditelji, koji često ugrožavaju život svojoj djeci.

HOMEOPATHY-LEAVES-TABLETS

- Slučajevi koji su opisani u australskoj studiji nisu rezultat istraživanja učinkovitosti homeopatije, nego primjeri kada je zbog krive procjene homeopata i roditelja o djelotvornosti homeopatskog pripravka propušteno potražiti pomoć od konvencionalne službene medicine. Treba znati da je homeopatija učinkovita samo pod uvjetom da je pravi lijek pronađen! - kaže Irena Brbić, diplomirani homeopat i certificirani NAET praktičar (Nambudripad tehnike eliminacije alergija).

Ona dodaje kako je homeopatija efikasna kod raznovrsnih zdravstvenih problema bez obzira radi li se o djeci ili odraslim osobama.
- Radi se o holističkoj vrsti liječenja i pacijent je u fokusu homeopatskog promatranja. Većina problema u djetinjstvu i dojenačkoj dobi kao što su prehlada, kašalj, vrućica, povraćanje, proljev, kolike, upale grla, bronhitis, astma, bolno nicanje zubi i slično, može se efikasno tretirati homeopatijom, bez štetnih nuspojava.

Homeopatija, za razliku od, primjerice antibiotika, ne snižava prirodni imunitet, ne uzrokuje alergije niti šteti ako se uzima u duljem razdoblju. Homeopatske kuglice su slatke i djeca ih vole uzimati. Osim toga homeopatija je djelotvorna i u čestim poremećajima ponašanja kao što su tvrdoglavost, strahovi, fobije, mokrenje u snu... - objašnjava homeopatkinja Irena koja svojim pacijentima uvijek preporučuje da zadrže kontakt sa svojim liječnikom.

Iako homeopatija funkcionira sasvim drugačije od konvencionalne, službene medicine, ponekad može više pomoći kad se kombiniraju oba sistema, smatra Brbić.

Pacijenti se okreću homeopatiji često jer su nezadovoljni nuspojavama konvencionalnih lijekova ili im konvencionalna medicina nije mogla pomoći, pa vide alternativu u homeopatiji.
- Kako god bilo, uvijek napominjem svojim pacijentima da se o promjeni u uzimanju lijekova važno konzultirati sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite - zaključuje Brbić.

Slično sa sličnim

Homeopatija je alternativna metoda liječenja, bazirana na zakonu sličnosti: slično se sličnim liječi. Homeopatija ne vjeruje da se mogu liječiti različiti dijelovi tijela već cijela osoba odgovarajućim lijekom koji pokriva poremećaj cjelokupne osobe. Ona uspostavlja ravnotežu duha, tijela i uma uzimajući u obzir cijelu osobu, a ne njene dijelove. To je metoda iscijeljenja oboljele osobe lijekovima koji mogu proizvesti slične simptome kod relativno zdravih ljudi.

Značajne postavke homeopatije su:
1. Ne postoje bolesti, već samo bolesne osobe.
2. Odgovarajući lijek mora pokriti sve simptome osobe, a ne samo simptome bolesti.
3. Količina lijeka potrebnog za uspješno iscijeljenje je beskrajno mala, pod uvjetom da je pravi lijek pronađen

Rupa u zakonu

Homeopatija još uvijek nije pravno regulirana u Hrvatskoj, što je preduvjet za sigurno i odgovorno prakticiranje homeopatije u Hrvatskoj, a za što se zalaže Hrvatska udruga homeopata, kaže Brbić. Tako danas u Hrvatskoj, pod izlikom homeopata, zarađuju raznorazni iscjelitelji.

Splitski slučaj

Poznat nam je nedavni slučaj dr. Darka Ropca koji je pokušao uvesti izborni predmet Homeopatijom do zdravlja na splitskome Medicinskom fakultetu, no dekan dr. Matko Marušić ga je ukinuo uz objašnjenje da se ‘homeopatske metode mogu uvesti na Fakultet samo pod psihijatrijskom medicinom’. Dr. Ropac nam ovaj put ništa nije htio komentirati, ne želeći ponovno polemizirati s dekanom Marušićem, nego nas je uputio na druge adrese.

Placebo

Nakon Velike Britanije, Njemačka je nedavno zatražila prestanak financiranja homeopatije iz državnog proračuna jer istraživanja nisu dokazala da ima efekt različit od placeba. I ugledni medicinski časopis The Lancet objavio je studiju po kojoj je homeopatija placebo. Gorljivi branitelj homeopatije dr. Ropac u televizijskoj emisiji odgovorio je da je ‘svaki lijek dijelom i placebo’. - Računa se da dobar liječnik može oko 20 posto uspješnosti svoje terapije pripisati placebo efektu. I u klasičnoj medicini, pa čak i kod antibiotika, postoje placebo efekti - objasnio je.

Zajednički cilj

Svaki kvalificirani homeopat zna u kojim slučajevima je nužno koristiti alopatske lijekove, odnosno lijekove suvremene medicine. U Hrvatskoj kvalificirani homeopati ne isključuju alopatsku terapiju, pogotovo ne u potencijalno opasnim situacijama. S druge strane, kod nas sve više zdravstvenih radnika svojim pacijentima preporučuje da potraže kvalificiranog homeopata, naročito kod kroničnih tegoba jer cilj je ozdravljenje pacijenta, što je zajedničko i alopatiji i homeopatiji - kaže Ivan Šimetin, predsjednik Hrvatske udruge homeopata, dodajući kako po uzoru na strane zemlje i kod nas neki privatni osiguravatelji počinju uključivati i homeopatiju poput Merkur osiguranja.

Naslovnica Mozaik