Scena Mozaik

Dr. igor vuko kaže da se granična hipotireoza među stanovništvom širi sasvim nečujno, u sjeni pandemije dijabetesa

I Sanja Jovanović je žrtva svjetske epidemije

Dr. igor vuko kaže da se granična  hipotireoza među stanovništvom širi sasvim nečujno, u sjeni pandemije  dijabetesa

Statistika Svjetske zdravstvene organizacije kaže da problem hipotireoze već pogađa 10 posto žena i dva posto muškaraca u mlađim i srednjim godinama. Za Hrvatsku nema službenih podataka, no čini se da je i kod nas učestalost hipotireoze jednaka kao i u

Zvuči nevjerojatno da jedna tako mala žlijezda, veličine marelice, kao što je štitnjača može ugroziti dugogodišnju blistavu sportsku karijeru. U posljednjih nekoliko godina naše su sjajne sportašice Janica Kostelić i Blanka Vlašić imale problema upravo sa štitnjačom i, naravno, dobile su bitku.

Njima se nedavno s istim problemom pridružila i plivačica Sanja Jovanović, koja je zbog poremećaja u radu ove žlijezde gotovo izgubila motiv za plivanje.

U svojoj ispovijesti medijima otkrila je da je, nakon teške godine u kojoj je izgubila majku, izgubila i volju za treningom zbog čega je odgodila i pripreme za odlazak na Europsko prvenstvo.

Gubitak snage

Primijetila je da se u nekoliko mjeseci nadebljala osam kilograma, koje nije mogla skinuti dijetom iako je jela samo voće, povrće i ribu, a nisu joj pomagali ni treninzi. Štoviše, gubila je snagu pa uobičajene dionice nije mogla preplivati jer joj je ponestajalo zraka, češće joj je trebao odmor i sve je upozoravalo na to da sa zdravljem nešto nije u redu.

- Otplivala sam najbolje što sam mogla i osvojila zlato, ali to nisam bila prava ja. Sve me boljelo još cijeli sat nakon utrke, pa sam čak popila tabletu protiv bolova, što nikada ne činim, a jedva sam se dovukla do postolja da mi dodijele medalju - ilustrirala je svoje tegobe Sanja Jovanović u razgovoru za Gloriju te, naravno, kako to sportašici i priliči, najavila da će štitnjaču dovesti u red. 

- Naše sportašice ne pripadaju ekskluzivnom klubu ljudi s poremećajem štitne žlijezde. Postoje podaci da se svijetom, uz zabrinjavajuću pandemiju dijabetesa, kao sjena širi i pandemija granične hipotireoze, odnosno smanjene funkcije štitne ili, kako je neki zovu, štitaste žlijezde budući da oblikom podsjeća na štit - otkrio nam je dr. Igor Vuko, internist dijabetolog na Klinici za unutarnje bolesti splitskoga KBC-a.

To je ozbiljan zdravstveni problem jer statistika Svjetske zdravstvene organizacije kaže da problem već pogađa 10 posto žena i dva posto muškaraca u mlađim i srednjim godinama, što prije nije bio slučaj. Za Hrvatsku nema službenih podataka, no prema onom što se vidi u praksi čini se da je i kod nas učestalost hipotireoze jednaka kao i u svijetu - svjedoči dr. Vuko.

Dirigent brzine metabolizma

Sama žlijezda je dirigent brzine izmjene tvari u organizmu tako da bolesnici kod kojih je smanjena količina hormona štitnjače imaju usporen cijeli metabolizam, što se manifestira nedostatkom snage, povećanim nakupljanjem vode u tijelu i podbuhlim izgledom, čestim depresivnim raspoloženjima, dobivanjem na težini i ubrzanim aterosklerotskim promjenama koje se prepoznaju rastom masnoća, odnosno kolesterola u krvi.

Uz te tegobe na smanjenu funkciju štitnjače upozoravaju i usporeni puls i govor, promuklost, gubitak kose, koja postaje prorijeđena, gruba i suha, a koža ljuskava i stanjena, nepodnošenje hladnoće, zatvor stolice... 

- Problem je u tome što se bolest često tretira kao depresija pa se bolesnika liječi antidepresivima, što, naravno, nije prava terapija, jer je u ovom slučaju depresija samo simptom. Bolest je, naime, najčešće posljedica kroničnog autoimunog tireoiditisa (upala štitnjače) što malo pomalo smanjuje funkciju štitne žlijezde. Nalazi pokazuju povećane vrijednosti THS-a (hormona hipofize) koji regulira lučenje hormona štitnjače po negativnoj povratnoj sprezi. To znači da kada količina tireoidnih hormona koji kruže u krvi dosegne određenu razinu, hipofiza stvara manje hormona koji potiču štitnjaču SEnD TSH, a kada se količina tireoidnih hormona smanji, hipofiza stvara više hormona koji potiču štitnjaču TSH - pojasnio je dr. Vuko.

Ponekad je i dijagnostika teška jer se kod hipotireoze radi o graničnim vrijednostima pa je potrebno učestalo praćenje stanja hormona i ako se uoči manjak, treba ga regulirati lijekovima. Ponekad se bolest u početnoj fazi manifestira kao hipertireoza s karakterističnim simptomima - glad, nemir, nesanica, ispadanje kose, otečene i izbočene oči, pojačani apetit uz gubitak težine, učestale stolice, preosjetljivost na vrućinu i svjetlost... no nakon nekog vremena, simptomi se mijenjaju i prepoznaje se prava dijagnoza - kaže. dr Vuko.

Uspješno liječenje

Dodao je također da hipotireoza ponekad ostaje neprepoznata pa daje sliku aterosklerotskih promjena uz visoke vrijednosti kolesterola i već ozbiljne posljedice kao što je srčana i koronarna bolest, poremećaj cirkulacije... pa se i u takvim slučajevima kasni s adekvatnim liječenjem.

Osim toga poremećaj u radu štitnjače mogu izazvati i neki lijekovi, npr. oni za liječenje poremećenog srčanog ritma kao što je amiodaron, koji kao nuspojavu ima hipotireozu. Inače, hipotireoza se, kaže doktor, vrlo uspješno liječi malim dozama hormona levotiroksina (Eutiroxa) kojima se brzo uspostavlja normalna funkcija štitnjače.

javorka luetić

Mala, ali važna

Štitnjača je mala žlijezda, veličine svega pet centimetara u promjeru, ima dva režnja, lijevi i desni, a nalazi se između grkljana i gornjeg otvora prsnog koša. Mekana je i iznimno prokrvljena, a teško se može napipati ako je u normalnom stanju.

 

Naslovnica Mozaik