Scena Mozaik

između 2500 kandidata odskočio cavtatski meštar od kuvače

Božo Lučić - najbolji hrvatski kuhar 2010.

između 2500 kandidata odskočio cavtatski meštar od kuvače

Šef kuhinje cavtatskog hotela Iberostar Božo Lučić, iza kojega je dugogodišnji kuharski staž, kao i uspješan rad na očuvanju autohtonih jela dubrovačkog kraja, izabran je za jednoga od najboljih ovogodišnjih djelatnika u hrvatskom turizmu.

Tako će se gospar Božo ove jeseni na tronu naći dva puta – jednom u Rovinju na proglašenju pobjednika akcije “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu“ Hrvatske turističke zajednice kao najbolji hrvatski kuhar 2010. godine, a drugi put u Opatiji na Hrvatskom kuharskom kupu kada će s još sedam svojih kolega svečano biti proglašen doživotnim članom Hrvatske kulinarske akademije.

- Velika je to čast i vrijedno priznanje nakon četrdeset i više godina u ovom poslu koji mi je profesija, ali i hobi – kaže cavtatski kuhar poznat po tome što se, unatoč tome što su vlasnici hotela u kojemu radi Španjolci, uspio izboriti za svoje pa su na hotelskom jelovniku brojna autohtona jela konavoskog i dubovačkog kraja.

Potraga za izvornim jelima, začinima i “tajnim sastojcima“ starih specijaliteta, gospara Boža često odvede i među spise pohranjene u dubrovačkom arhivu, no najdragocjeniji su mu susreti s ljudima.

- U razgovorima s njima uvijek doznam neke nove stvari pa slažem kockice u mozaiku kako se nekada kuhalo i što se od toga može i treba očuvati. Tehnologija je sasvim drukčija nego nekada i neke se stvari više ne mogu primijeniti u svakodnevnom životu ili u hotelskoj kuhinji, ali uz male preinake, dio se i danas može zadržati – kazuje naš sugovornik, dodajući da je susreo mnogo žena koje su naslijedile male obiteljske tajne kuhanja koje ipak povjere vrsnom znalcu, gosparu Božu.

A on ih vrijedno zapiše i sačuva, ali i primijeni u kreiranju hotelskih jelovnika. Zajedno s drugim kolegama iz Udruge kuhara Dubrovačko-neretvanske županije on je zaštitio tri jela u sklopu projekta “Baština“ Hrvatskog kuharskog saveza.

Riječ je o šporkim makarulima, brodetu od jegulje i žaba te konavoskoj zelenoj menestri za koju je pokrenut postupak uvrštenja i na listu zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a.

- Vjerujem da ćemo uspjeti, a sada nas čeka u Dubrovačkom arhivu pronaći izvorne dokumente u kojima se spominje zelena menestra kako bismo faksimile priložili i na taj način potkrijepili i dokumentirali naš zahtjev – kaže Božo Lučić, koji je za najboljega izabran između 2500 kuhara, koliko ih broji Hrvatski kuharski savez.

olivija gustin čuljak

Traži sponzore

Božo Lučić vrijedno zapisuje recepture i saznanja o jelima do kojih dođe, a trenutačno piše dvije knjige – “Jela od divljeg samoniklog bilja“ i “Što se kuhalo na ognjištu“. Na pitanje kad će se knjige moći pročitati, autor odgovara:

- Nije problem dovršiti pisanje, nego tiskati. Sponzore je danas izuzetno teško pronaći.

Naslovnica Mozaik