Scena Mozaik

FOTOGALERIJA 65. rođendan: Slobodna Dalmacija slavila i dijelila priznanja

Na svečanosti održanoj u Vili Dalmacija povodom proslave 65. obljetnice našega lista, Slobodna Dalmacija dodijelila je godišnje nagrade i nagrade za životno djelo u području umjetnosti, znanosti i novinarstva.

Prema odluci žirija u sastavu Vojko Mirković, Ivana Prijetelj-Pavičić, Gordan Sladoljev i Boris Škvorc, pod predsjedavanjem Jerka Rošina, nagrada Slobodne Dalmacije za životno djelo na području umjetnosti "Emanuel Vidović" pripala je Arsenu Dediću, dok je godišnju nagradu "Jure Kaštelan "dobila grupa TBF.

"Kao autor koji nije želio biti “pjesnik” već “samo ono što su Brel i Aznavour”, postigao je neusporedivo više od državnih pjesnika miljenika. Šireći estetske obzore domaćoj šlageristici, potpisujući skladbe koje su temeljito promijenile krvnu sliku anemičnih festivala te udarajući temelje autorskoj pjesmi, Dedić je još od 1964. kada potpisuje remek-djela poput Moderato Cantabile i Kuće pored mora započeo slaganje najznačajnijeg glazbenog opusa u Hrvata" stoji u obrazloženju žirija.

"Album Galerija Tutnplok, čija je koncertna i radiofonična eksploatacija dobrano obilježila i konac prošle i prvu polovicu 2008. godine, nije ponudio publici samo poslovično zavodljive melodije, sjajnu produkciju i lucidne aranžmane već dao još jednu razornu dijagnozu hrvatskog svagdana" objasnio je žiri zašto je godišnja nagrada na području umjetnosti pripala baš TBF-u.

Laureati na području znanosti su Davorin Rudolf, kojemu je pripala nagrada za životno djelo "Frane Bulić", te Dragan Poljak, koji je dobio godišnju nagradu "Kruno prijatelj".

Prema obrazloženju žirija u sastavu Frano Barbir, Duje Bonacci, Ivan Đikić i Damir Pilić, kojim je predsjedavao Petar Filipić, akademiku Rudolfu nagrada je, osim za doprinos znanoszi međunarodnog prava, pripala "za njegova trajna nastojanja da u međunarodnim odnosima dominiraju prihvaćene pravne norme, kao visokovrijedna civilizacijska postignuća, usuprot jednostranoj uporabi sile ili moći pojedinih država".

Poljak je svoju nagradu zaslužio " zbog svog izuzetno uspješnog i plodnog znanstveno-istraživačkog rada na području primjene teorije elektromagnetskih polja na području antena i elektromagnetske kompatibilnosti".

Na području novinarstva nagrade su pripale Igoru Mandiću (nagrada za životno djelo "Joško Kulušić") i Anđelku Ercegu (godišnja nagrada "Miljenko Smoje), dok je posebno priznanje dobio Anatolij Kudrjavcev, kojemu se Slobodna na ovaj način, post mortem, odužuje posebnim priznanjem, osobito za gotovo četiri desetljeća neprekidne suradnje na stranicama kulturne rubrike i kulturnog podlistka Forum.

"Igor Mandić je novinar koji je tijekom cijelog dosadašnjeg radnog vijeka stvarao opus u kojem je uvijek nastojao naprosto reagirati na aktualnosti po principu da teme izabire što zanimljivije, što vruće, što opasnije, to bolje. A, moglo bi se i reći da je tim načinom, zapravo, bio žurnalistički iskon malone svih današnjih kolumnista", objasnio je žiri u sastavu Mario Bošnjak, Joško Frančeski, Zoran Krželj i Danko Plevnik, pod predsjedavanjem Jakše Fiamenga, svoju odluku, dok je Ercegu, kako je obrazloženo, godišnja nagrada pripala zbog načina na koji je vlastiti senzibilitet, znanje i iskustvo profilirao u Makarskoj kronici, listu koji je pokazao da, iako izlazi u maloj sredini, ne mora biti i mala novina.

"Držeći se ključnih postulata profesije - da uvažava činjenice nastojeći ih sagledati s više aspekata te ih iznositi objektivno i nepristrano, tragajući za istinom te istovremeno svjestan svoje uloge u kreiranju javnoga mnijenja, ali i odgovornosti za taj utjecaj, Erceg je izgradio, po općem mišljenju, najbolji lokalni list u Hrvatskoj", zaključio je žiri.

t.s.

Naslovnica Mozaik