Scena Kultura

izložba ‘BOGINJE U SVAKOJ ŽENI’ likovne radionice u sklopu ‘dana žena’

Kako izgleda žena, majka, ljubavnica?

U sklopu Multimedijske manifestacije “Dani žena” u Zlatnim vratima, u lođi Pučkog otvorenog učilišta u Splitu otvorena je izložba radova polaznica slikarske radionice “Iz bića boje” pod nazivom “Boginje u svakoj ženi”.

 Na 22 izložena akvarela, od ukupno 55 nastalih u posljednja tri mjeseca u sklopu slikarske radionice “Domina”, interpretirano je sedam arhetipova glavnih grčkih boginja − Hestije, Artemide, Atene, Afrodite, Here, Demetre i Perzefone.

Tako se preko boja i njihovih nijansi može naslutiti kako izgleda žena ljubavnica, supruga, majka, kći, sestra, suparnica, mudra žena, te drugi oblici izražavanja ženske energije. 

− Autorice slika su žene koje nisu profesionalne slikarice, a radionica je počela prije tri godine, temeljena na Goetheovoj teoriji boja. Slike nisu ilustracije, nego interpretacije snaga koje postoje u navedenim grčkim boginjama, interpretacije kroz boju − kazala je voditeljica radionice Nina Šimunović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su polaznici radionice i brojni posjetitelji, a izložba će se moći vidjeti do zatvaranja manifestacije, dakle do ponedjeljka 22. ožujka. Organizatori izložbe i manifestacije “Dani žena” su udruga “Domine” i POUS, a donatori Grad Split i Županija splitsko-dalmatinska.

− Sljedeće što planiramo jest radionica i izložba “Bogovi u svim muškarcima”, prema knjizi iste autorice kao “Boginje u svakoj ženi” Jean Shinoda Bolen, da bude ravnopravno i da priča bude komplementarna. Nakon toga idemo s knjigom “Žene koje trče s vukovima” Clarise Pinkole Estes, jer su priče iz te knjige izvrsne za interpretaciju kroz boje − najavljuje Šimunović.

A. Jerković

Naslovnica Kultura