Scena Kultura

multimedijalna manifestacija u organizaciji pous-a i udruge ‘domine’

Dani žena u Zlatnim vratima

multimedijalna manifestacija u organizaciji pous-a i udruge ‘domine’

Od 8. do 22. ožujka izložbama, filmskim projekcijama, promocijama knjiga, predavanjima i okruglim stolovima otvorit će se pitanja o pravima žena, poduzetništvu, tržištu rada, kulturi i aktivizmu

Nina Šimunović
Ovog ponedjeljka počinju Dani žena, kojima će se obilježiti stogodišnjica ustanovljavanja tog važnog datuma, 15. godišnjica Pekinške deklaracije, kao i 10. godišnjica milenijske deklaracije Opće skupštine UN-a.

Tom prigodom, udruga “Domine” iz Splita je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizirala čitav niz događanja obilježenih ženskim pismom, odnosno dvotjednu multimedijalnu manifestaciju posvećenu ženama.

Voditeljice projekta su Nina Šimunović iz “Domina” i Helena Petrinović iz POUS-a, a sponzori su Grad Split i Županija splitsko-dalmatinska.

− Od 8. do 22. ožujka izložbama, filmskim projekcijama, promocijama knjiga, koncertima, predavanjima i okruglim stolovima predstavit ćemo aktivnosti naše udruge te otvoriti brojne aktualne teme, pitanja i probleme žena u Splitu i Dalmaciji, kao što su prava žena, poduzetništvo, tržište rada, kultura, umjetnost, povijest i ženski aktivizam − kazala je Nina Šimunović.

Muškarci plaćaju

Ulaz na sva zbivanja za žene će biti besplatan, a za muškarce cijena je simbolična − pet kuna.

− Mi smo u Kinoteci planirali prikazivanje “ženskog” filma, a kako već dugo surađujem s “Dominama”, stvari su se same od sebe složile i pokrenule. Zajedno smo jači, a nadam se i da će ova manifestacija postati tradicionalna − objasnila je Helena Petrinović.

Počevši od filmova žena redateljica u kinoteci Zlatna vrata, u ponedjeljak će biti prikazan film “Voda” te “Anđeo za mojim stolom”, kao i otvaranje izložbe “Boginja u svakoj ženi”.

U utorak će se, uz daljnje projekcije filmova, održati i okrugli stol “Žene na tržištu rada − 100 godina poslije”. U srijedu je na programu promocija knjige “Žene − uloge, položaji, statusi, stavovi i percepcije žena grada Splita”.

petak će se održati tribina “Peking 15 plus” te će, dakako, biti prikazani filmovi žena redatelja. U tjednu nakon toga, “Domine” i POUS pripremaju okrugli stol “Žensko poduzetništvo”, predavanje “Žene beskućnice”, promociju knjige “Rodno osjetljiva politika − politika za promjene”, izložbu “Žene Splita i Dalmacije” te još niz predavanja.

− Želja nam je i namjera da ovakav oblik prezentacije i afirmacije aktivnosti žena i ženskog stvaralaštva postane prepoznatljiva godišnja multimedijska manifestacija Splita, i to međunarodnih razmjera, za razliku od dosadašnjih povremenih izoliranih akcija i inicijativa − zaključuje na kraju Šimunović.

Ana Jerković, foto: arhiv cropix

Sudionici

U događanjima tijekom iduća dva tjedna sudjeluju slikarska radionica “Iz bića boje”, Domine, Renato Jerončić, HZZ, Dragica Jerkov, Vesna Podlipec “Krug”, ženska klapa “Dalmatinke”, Suzana Kunac, B.a.b.e. Zagreb, Đordana Barbarić, Udruga “Most” i drugi.

Naslovnica Kultura