Scena Kultura

Sinjska kulturna gerila preko noći prekrila Kamičak platnom

Mladi sinjski umjetnici postavili su u noći sa subote na nedjelju veliko platno na povijesni sat na utvrdi Kamičak i tako upozorili građane Sinja na stanje u gradu. Performance pod nazivom "Oprez, probudite se" nosi više poruka. Jedna od njih je da građani skrenu pozornost na svoje mlade koji žele u ovom gradu promijeniti nešto, a Kamičak su izabrali jer on simbolizira i povijest i dio je imidža grada s kojim mladi nisu zadovoljni, te simbolički otkucava vrijeme koje je pri kraju.

"Željeli smo skrenuti pozornost na to da građani počnu razmišljati i djelovati a ne samo žaliti. Zato je Kamičćak idealan. izveli smo akciju pazeći da ne oštetimo povijesnu utvrdu Kamičak na kojoj su i naši roditelji ljubovali, i koja nam je svima pri srcu. Ujedno smo napravili i mali marketinški potez, jer naša udruga S.U.K. izdaje časopis UGLAS , pa smo željeli poručiti građanima da kupe koji broj koji u samizdatu stoji 10 kuna a predstavlja nadarene mladiće i djevojke iz Sinja, sve mahom dobre studente i srednjoškolce koji imaju što za reći u ovom gradu.

Gradonačelnik Glavan je podržao i pomogao izdavanje prvog broja, ali mi smatramo da se može i još više i tražimo prostor," rekao nam je jedan od inicijatora ove akcije, član udruge S.U.K. koji se nije želio do kraja predstaviti. Mladi umjetnici su najavili i druge akcije kojima će nastojati potaknuti sugrađane na promišljanje za opće dobro.

Simbolika ove kacije, je kako su istakli, da mnogi "gluhi" ne čuju što se događa u gradu pa će ih možda uskličnik koji je dobro vidljiv potaknuti da nešto naprave.

tekst i foto: Vito Perić / EPEHA
Naslovnica Kultura