Scena Kultura

Borisu Bučanu nagrada Galerije Forum za 2009. godinu

Slikaru i dizajneru Borisu Bučanu u četvrtak je uručena nagrada Galerije Forum za 2009. godinu, za izložbu "Portreti" koja je u travnju prošle godine bila postavljena u Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Uručujući nagradu Borisu Bučanu, Milan Bešlić, predsjednik komisije, istaknuo je kako je riječ o vrsnom hrvatskom slikaru i dizajneru koji ima zavidnu reputaciju u zemlji i u svijetu.

Po njegovim riječima, Bučan jedan je od najinventivnijih umjetnika na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni o čemu, rekao je, svjedoče brojna priznanja i nagrade, osobito za grafički rad za koji je nagrađivan na gotovo svim kontinentima.

U radu komisije sudjelovali su još Igor Zidić, Tonko Maroević, Ante Kuduz i Eugen Kokot.

Nagrada Galerije Forum sastoji se od Plakete i novčanog dijela u iznosu od 10 tisuća kuna.

U obrazloženju za nagradu napominje se da je ona utemeljena 2001. u prigodi obilježavanja 30. godišnje djelatnosti Galerije Forum s prepoznatljivom programskom koncepcijom koja se potvrdila visokim likovnim kriterijima, dosljedno ih promičući u našoj kulturnoj sredini.

Izložba iz ciklusa Portreti u Galeriji Forum bit će otvorena do 29. siječnja.

Prvi dobitnik nagrade Galerije Forum bio je Edo Murti,ć jedan od utemeljitelja spomenute galerije i njezin dugogodišnji član, a dobili su je i drugi ugledni hrvatski umjetnici - Ivan Lovrenčić, Vatroslav Kuliš, Miroslav Šutej, Ljubo Ivančić, Joško Eterović, Đuro Seder i Petar Barišić.

O važnosti nagrade govorio je pročelnik Gradskog ureda za kulturu obrazovanje i šport Ivica Lovrić.

(H)

Naslovnica Kultura