Scena Kultura

razgovor s autorom uoči premijere njegova filma ‘Duga’

Hrvatska dobila prvi domaći animirani film, autor Joško Marušić najavljuje pravi hit

razgovor s autorom uoči premijere njegova filma ‘Duga’

Riječ je o adaptaciji hrvatskih pripovijetki ‘Duga’ i ‘Alkar’, koje su naša inačica tako omiljene ‘Djevojčice sa žigicama’ i smatrat ću neuspjehom ako ga ne pogleda barem 200 tisuća ljudi - kaže naš poznati karikaturist i animator

Nakon tri godine rada, uz neizostavni presedan oko financija, Hrvatska je dobila prvi domaći animirani film!

Svjetski poznati animator Joško Marušić priveo je kraju dugo iščekivanu ekranizaciju pripovijetki ”Duga” i ”Alkar” Dinka Šimunovića

U utorak će u zagrebačkoj dvorani ”Lisinski” biti organizirana svečana premijera za čak 1800 gledatelja, dok službena kinodistribucija počinje 14. siječnja.

Kako je Marušić napomenuo, 1937. Walt Disney je jednako svečano organizirao projekciju prvog svojeg crtića dugog metra ”Snjeguljica i sedam patuljaka”, baš u božićno vrijeme.

Najavljivali ste velik uspjeh ”Duge”, prepune ”cinestare”, a možda i osvajanje drugog hrvatskog Oscara. Jeste li još uvjereni u tako svijetlu budućnost?

- Apsolutno! Dva parametra pokazuju moj uspjeh. Naime, film je izabran u
program Cartoon Foruma u Lyonu, najvećeg sajma za animaciju, što nije samo ocjena kvalitete nego i naznaka da nas očekuje europska kinodistribucija. Naš domaći distributer ”Blitz” film već je organizirao probne projekcije i djeca su oduševljena.

Kakva su vam statistička predviđanja?

- Smatrat ću osobnim neuspjehom ako film ne pogleda 200 tisuća ljudi! Uz ”Što je muškarac bez brkova” i ”Kako je počeo rat na mom otoku”, ”Duga” će biti treći film u tom rangu gledanosti. Uostalom, riječ je o adaptaciji hrvatskih pripovijetki ”Duga” i ”Alkar”, koje su naša inačica tako omiljene ”Djevojčice sa žigicama”.

Smatrate li teškoćom što se početak prikazivanja ”Duge” ”poklapa” s dugo najavljivanim hitom ”Avatar”?

- Bilo bio uistinu tragikomično kada bi gledatelji uvijek birali jedan te isti žanr. S obzirom na deficitaran broj dugometražnih crtića koji se godišnje proizvedu, otprilike 40-ak, na sceni ima mjesta za sve. Međutim, ”Duga” je tehnološki u rangu i s takvim filmovima. Primjerice, moj film stajao je milijun eura, dok bi isti uradak snimljen u Parizu bio pet puta skuplji. To nikako ne znači da bi bio i pet puta bolji, kao što je neopravdano misliti da bi bio sto puta bolji s budžetom ”Shreka”, koji je koštao sto milijuna eura. Potrebni su i drukčiji umjetnički rukopisi.

Bojite li se kritike?

- Naravno, mislim da je izrazito važna. Iako imam mnogo utakmica u nogama, iskreno sam uvjeren da će biti dobronamjerni jer je riječ o prvom hrvatskom filmu koji će ići u europsku kinodistribuciju, što dovoljni govori.

S obzirom na dugu tradiciju domaće škole crtanog filma, možemo li crtiće prezentirati kao nacionalni brend?

- To je bio moj san, iako i najveći poraz. Poželio sam da ”Duga”, ta topla priča, bude samo osnova za kreiranje cijelog projekta, ali bilo je nemoguće usuglasiti ministre, predstavnike turističkih zajednica, HRT-ovce...

Ne bojite se govoriti o finacijama?

- Jedan od glavnih razloga propadanja Zagrebačke škole je nedostatak tržišne orijentiranosti. Nije dovoljno tapšanje po ramenu, animatori moraju od nečega živjeti. U Hrvatskoj jest prava animacijska renesansa, ali tim mladim ljudima treba pomoći i usmjeriti ih. Ja sam u prvom redu umjetnik, ali to ne znači da sam lišen traženja financijske isplatljivosti. Uostalom, ne smijemo raditi kao outsideri, koji snimaju samo za art festivale i preziru masovnu publiku.

 jure jerić, foto: neja markičević / cropix

Jaz među generacijama

Problem ovog svijeta nisu kisele kiše i sukobi ljevice i desnice, nego – međugeneracijski jaz! Nedostaje nam dijaloga, inače će sve otići k vragu. ‘Duga’ je najbolja ilustracija, pa i praktično rješenje – napominje Marušić.

Splitska premijera

 Meni vrlo dragu splitsku publiku nikako neću zaboraviti, tako da već sada mogu najaviti splitsku premijeru 14. siječnja. Doduše, ima vremena za sve detalje – kaže ovaj poznati karikaturist i animator.

 

Naslovnica Kultura
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last