Scena Kultura

Brešiću i Trojanu uručene nagrade "Julije Benešić"

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Đakovu danas su uručene nagrade "Julije Benešić" ,a ovogodišnji su dobitnici Vinko Brešić za najbolju knjigu kritika "Kritike" te Ivan Trojan kojemu je pripala Povelja uspješnosti za niz kritika objavljenih između dvaju đakovačkih susreta književnih kritičara.

Ovogodišnji 12. đakovački susreti književnih kritičara održani su krajem lipnja .

Nagrađeni Vinko Brešić je redoviti profesor na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, a knjiga "Kritike" na 365 stranica sadržava 40 izabranih kritika iz književne i kulturne kroatistike zadnjih 10-ak godina koje su uglavnom objavljivane u "Vijencu".

Među ostalim, tu su kritike o djelima Jože Horvata, Miroslava Šicela, Stanka Lasića, Nedjeljka Fabrija, Tonka Maroevića, Hrvoja Pejakovića i Cvjetka Milanje. Brešiću je nagradu uručio predsjednik Matice hrvatske - ogranak Đakovo Marinko Zirdum, a o njegovom književno-kritičarskom radu govorio je Ivan Jurin Bošković.

Ivanu Trojanu, znanstvenom novaku na osječkom Filozofskome fakultetu, Povelju uspješnosti danas je predao Boris Domagoj Biletić, a o radu laureata, s naglaskom na Trojanove kazališne kritike, govorila je Helena Sablić Tomić.

Dodjelu nagrada organizirali su Matica hrvatska - ogranak Đakovo i Društvo hrvatskih književnika - ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski.

Na tribini Društva hrvatskih književnika (DHK) prije desetak dana u Zagrebu predstavljen je XI. zbornik "Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara".

                                                                                                                      (H)

Naslovnica Kultura