Scena Kultura

četverodnevni znanstveni skup u Mhas-u

Stjepan Gunjača velikan hrvatske arheologije i baštine

četverodnevni znanstveni skup u Mhas-u

Stjepan Gunjača cijeli se život borio za starohrvatske spomenike te nam je podario jedinstveni nacionalni muzej sa spomenicima koji su vrlo rijetki i u svjetskim razmjerima - kazao je ravnatelj MHAS-a Tomislav Šeparović

Stjepan Gunjača cijeli se život borio za starohrvatske spomenike te nam je podario jedinstveni nacionalni muzej sa spomenicima koji su vrlo rijetki i u svjetskim razmjerima - kazao je ravnatelj MHAS-a Tomislav Šeparović

U utorak ujutro prigodnom svečanošću otvoren je četverodnevni znanstveni skup pod nazivom “Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno-arheološka baština”.

Na otvorenju su govorili akademik Nenad Cambi te Tomislav Šeparović, ravnatelj MHAS-a. Potonji je zahvalio na velikom odazivu sudionika i posjetitelja te naveo značenje Stjepana Gunjače i obilježavanja stote obljetnice njegova rođenja upravo u prostorima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, koji baštini njegovo djelo a i koji posjeduje Gunjačinu bistu.

- Stjepan Gunjača cijeli se život borio za starohrvatske spomenike te nam je podario jedinstveni nacionalni muzej sa spomenicima koji su vrlo rijetki i u svjetskim razmjerima - kazao je Šeparović, dodavši da na spomenutom skupu sudjeluje više od 40 sudionika iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Predavanja je prigodno otvorio Mate Zekan s uvodnim referatom o životu i djelu ovoga poznatog arheologa pod nazivom “Stjepan Gunjača - muzealac, istraživač, znanstvenik”.

Kultna mjesta povijesti

Uslijedila su izlaganja brojnih uglednih arheologa i profesora, koja su na programu skupa i u srijedu te petak, te rasprava i domjenak. Na znanstvenom skupu prisustvovao je i velik broj studenata arheologije, što posebno veseli.

Utorak popodne bio je rezerviran za posjet Muzeju grada Splita, gdje je nastupila Majda Goluža, te Galeriji Vidović. U četvrtak ekipa putuje na “kultna mjesta hrvatske povijesti”, gdje će se, među ostalim, prezentirati knjiga “Tiniensia-Archaeologica-historica-topographica” na tvrđavi u Kninu, u izdanju MHAS-a.

- Osim ove, planiramo izdati i “Antičku zbirku MHAS-a” a uskoro izlazi i knjiga “Groblja VIII.-XI. stoljeća na području ranosrednjovjekovne hrvatske države”. Radi se o opsežnoj studiji na 650 stranica koja je prevedena i na njemački jezik, a čijem je izdanju pomoglo Ministarstvo kulture - najavio je Šeparović.

Organizacijski odbor skupa čine Lada Laura, Ante Jurčević, Maja Petrinec, Nikolina Uroda i Mate Zekan, a pokrovitelj je HAZU, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Počasni odbor čine Božo Biškupić, Nenad Cambi, Igor Fisković, Tomislav Raukar te Tomislav Marasović.

Biblioteka

Na skupu je bila i obitelj Gunjača, koja je darivala biblioteku Stjepana i Zlatka Gunjače MHAS-u, zbog čega im je uručena zahvalnica te darovi. Spomenuti su najavili i film povodom otvaranja muzeja na Mejama.

 

Naslovnica Kultura