Scena Kultura

FESTIVAL ŽENSKOG STVARALAŠTVA U AKVARIJU NA BAČVICAMA

Feminae Extravaganza: zapadu feminizam ne treba

FESTIVAL ŽENSKOG STVARALAŠTVA U AKVARIJU NA BAČVICAMA

Još uvijek postoji potreba za ženskim festivalima kao i za gay paradama, jer ravnopravnost nije u potpunosti postignuta, zaključila je publika

U galerijskom prostoru Akvarija na Bačvicama, prvog od dva dana Festivala ženskog stvaralaštva ‘‘Feminae Extravaganza’’ održan je okrugli stol kojem je cilj bio propitati ulogu, izazove i mogućnosti žene u današnjem umjetničkom svijetu.

Sudjelovale su Tanja Brešan, kulturologinja, Blanka Roknić, organizatorica festivala, Nina Šimunović, predstavnica Udruge ‘‘Domine’’, te umjetnica Renata Poljak, a u publici koja je bila aktivna tijekom rasprave, sjedili su i performer Marko Marković, Đordana Barbarić iz Udruge ‘‘Most’’ te brojne umjetnice.

- Još uvijek se na žensko stvaralaštvo gleda kao na puki emocionalizam bez težine, dok sve što muškarci stvore “ima težinu” – kazala je Nina Šimunović.

Blanka Roknić nadovezala se konstatacijom da se često ženske radove tumači kao feminističke, što je potvrdila i Renata Poljak čiji je rad “Ja, domaćica!” proglašen feminističkim iako je samo bio iz ženske perspektive.

- Hrvatska je po pitanju prava žena na Balkanu negdje u sredini, ispred Irana i Iraka, a iza razvijenog Zapada, gdje pitanje feminizma više uopće nije potrebno ni aktualno - objasnila je Šimunović.

Brešan je dodala da je vrlo važno stvoriti i scenu na kojoj se može graditi, a to je razvoj kulturnih institucija, događanja, temelja za umjetnost.

- Nema izložbi koje se zovu “muške”, ni muških festivala- primijetila je Poljak, na što su se nadovezali prisutni iz publike objasnivši da postoji potreba za ženskim festivalima, kao i za gay paradama, jer ravnopravnost još uvijek nije u potpunosti postignuta.

Nakon okruglog stola, na kojemu smo ipak očekivali malo veći odaziv lokalnih umjetnika i umjetnica, predstavile su se svojim radovima Gloria Oreb, Alemka Đivoje te Sanja Burazin.

Oreb se u svom radu zaigrala spajanjem spolova na piktogramima muških i ženskih toaleta, stvarajući androgina.

Đivoje svojim fotografijama ‘‘Odrazi’’ poziva na introspekciju i osvješćivanje prilikom dijaloga sa samim sobom.

Burazin se u svom kreativnom neredu osvrnula na sve stereotipe o ženama, njihovu opsjednutost kupnjom i skupljanjem materijalnog.

Ana Jerković

Naslovnica Kultura