Scena Kultura

zaključci međunarodnoga PROJEKTa sa 250 ZNANSTVENIKA IZ 27 ZEMALJA O RASPADU JUGOSLAVIJE

Milošević kriv za ratove, ‘Oluja’ nije etničko čišćenje

zaključci međunarodnoga PROJEKTa sa 250 ZNANSTVENIKA IZ 27 ZEMALJA O RASPADU JUGOSLAVIJE

Međunarodni tim zaključio je da glavnu odgovornost za ratove snosi Slobodan Milošević, ali da mu je u Hrvatskoj pomogla Tuđmanova neosjetljivost na strahove hrvatskih Srba od ponavljanja ustaških zločina

Međunarodni tim zaključio je da glavnu odgovornost za ratove snosi Slobodan Milošević, ali da mu je u Hrvatskoj pomogla Tuđmanova neosjetljivost na strahove hrvatskih Srba od ponavljanja ustaških zločina

Veliki međunarodni znanstveni projekt o raspadu Jugoslavije konačno je priveden kraju: osam godina nakon prve konferencije znanstvenih timova, održane na Sveučilištu u Novom Sadu, pred nama je cjelovito izvješće na 444 stranice, publicirano na engleskom jeziku u knjizi “Confronting the Yugoslav Controversies: A Scholars’ Initiative“ (“Suočavanje s jugoslavenskim kontroverzama: Inicijativa znanstvenika“), koju je prije koji mjesec objavilo Sveučilište Purdue u Indiani, odakle dolazi i voditelj istraživanja, američki povjesničar dr. Charles Ingrao, s dr. Thomasom A. Emmertom, suautorom knjige.

Projekt su financirali američki istraživački instituti, a u njemu je sudjelovalo 250 znanstvenika (uglavnom povjesničara i eksperata iz humanističkih znanosti) iz 27 zemalja s pet kontinenata, od čega je polovina dolazila iz zemalja bivše Jugoslavije, a među njima se našlo i 20 znanstvenika iz Hrvatske.

Riječ je o prvom pokušaju svjetske akademske zajednice da znanstveno objasni što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji i zašto je 150.000 ljudi ubijeno, a njih pet milijuna raseljeno (računajući i Kosovo i Makedoniju).

Knjiga ima 11 poglavlja, jer je istraživanje zamišljeno i provedeno kao timski rad na rasvjetljavanju 11 najvećih povijesnih kontroverzi vezanih uz raspad Jugoslavije i ratove koji su uslijedili - od Ustava iz 1974. godine kojim je Tito svim republikama bivše Jugoslavije dao mogućnost odcjepljenja, do rata na Kosovu u sezoni 1998./99. - čime se željelo suočiti različita predanja o tim kontroverzama koja i danas postoje u novonastalim državama bivše Jugoslavije, s ciljem da se ohrabre objektivne analize tih kontroverzi, te da se pritom odbace laži, neutemeljeni mitovi i predrasude koje i dalje dijele ljude i narode u regiji.

Postolujna pljačka

Za naše čitatelje svakako je najzanimljivije poglavlje br. 7, u kojem se raspravlja o ratu u Hrvatskoj. Međunarodni istraživački tim zaključio je da glavnu odgovornost za ex-YU ratove snosi velikosrpska politika Slobodana Miloševića, ali da je izbijanju ratnih sukoba u Hrvatskoj pridonijela i Tuđmanova neosjetljivost na strahove hrvatskih Srba od ponavljanja ustaških zločina iz Drugoga svjetskog rata.

Također, znanstvenici ističu da Tuđman jest preferirao etnički homogenu Hrvatsku, ali da operacija “Oluja” nije bila etničko čišćenje hrvatskih Srba, jer, kako stoji u izvještaju, “nema dokaza da ih je hrvatska vlada planirala protjerati”.

Međutim, znanstvenici ističu kako je “još uvijek potrebno da netko objasni Vladin neuspjeh u tome da preduhitri i spriječi pljačku i ubojstvo više stotina Srba” koji su nakon Oluje ostali u Krajini.

Rasvjetljavanje tog neuspjeha ostat će, štono se kaže, u amanet budućim istraživačima. Osim ako ih ne preduhitri Haaški tribunal.

Naslovnica Kultura