Scena Kultura

Odlazak maestra

Preminuo veliki hrvatski skladatelj koji je svojim radom zadužio suvremenu glazbenu scenu

Odlazak maestra

Milko Kelemen, antologijska persona suvremene europske glazbene scene, veliki skladatelj, profesor i pokretač Muzičkog biennala Zagreb preminuo je u četvrtak u dobi od 93 godine u Stuttgartu, priopćili su iz Hrvatskog društva skladatelja (HDS), piše Jutarnji.hr.

Po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kod Stjepana Šuleka, Kelemen je nastavio učiti kompoziciju u Parizu (Olivier Messiaen) i Freiburgu (Wolfgang Fortner). Od 1955. redovito sudjeluje u ljetnim Tečajevima za novu glazbu u Darmstadtu, a 1961. pokrenuo je Muzički biennale Zagreb.

Pedagoškim radom bavio se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na sveučilištima u Düsseldorfu i Stuttgartu. Kao gostujući profesor predavao je, između ostaloga, na Akademiji Hans Eisler u Berlinu i Sveučilištu Yale. Primio je i brojne nagrade i odlikovanja te je bio dopisni član HAZU.

Skladbe su mu dostupne u izdanjima izdavačkih kuća Universal-Edition Schott, Peters, Schirmer, Sikorski, a snimke njegovih djela objavljene su na više od stotinu nosača zvuka. Autor je knjiga Poruka pateru Kolbu i Svjetlost zvuka. O njemu su snimljena četiri biografska filma.

Sprovod će se održati u krugu obitelji, a više informacija o komemoraciji koja će se održati u travnju bit će dostupne uskoro, naveli su iz HDS-a.

Naslovnica Kultura