Scena Kultura

Klovićevi dvori

Izložbu Vaska Lipovca pogledalo rekordnih 30 tisuća ljudi: Vratite nam Plavo stablo!

Klovićevi dvori

Djela Vaska Lipovca oduševila su zagrebačku publiku, tako da će njegova retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori ostati otvorena do 25. veljače, a ne do 7. siječnja, kako je prije bilo najavljeno. Interes posjetitelja ne jenjava, tako da je u protekla nepuna četiri mjeseca izložbu razgledalo čak 30 tisuća ljudi, što je za hrvatske prilike upravo fantastičan podatak. Štoviše, kaže ravnatelj Galerije Antonio Picukarić, to se dade usporediti "s velikim svjetskim izložbenim blockbusterima".
– U dane vikenda bilo je i po tisuću posjetitelja, što je zbilja izvrsno, pogotovo u vrijeme Adventa kada su pristizali ljudi iz čitave Hrvatske i koristili svoje vrijeme upravo da pogledaju zagrebačke izložbe. Posjetitelji dolaze iz raznih dijelova zemlje i produžili smo termin izložbe na zahtjev publike, koja je vrlo zadovoljna i upisuje se nakon razgledavanja u našu knjigu dojmova. Također, ocjena likovnih kritičara je da je riječ o iznimnoj izložbi, a i medijski je vrlo dobro popraćena, pa smo više nego zadovoljni – kaže ravnatelj.

Zašto ste nam ga uzeli?

Veliki splitski umjetnik Vasko Lipovac (1931. – 2006.) predstavljen je na ovoj prvoj retrospektivnoj izložbi s više od tri stotine eksponata iz raznih stvaralačkih faza tijekom 50 godina svojega plodnog djelovanja: grafika, slika, crteža, vitraja, skulptura svih dimenzija, kao i onih namijenjenih javnom prostoru. Autor izložbe prof. dr. Zvonko Maković, koji je postav radio u suradnji s kustosicom Anom Medić, kazao je uoči otvaranja izložbe 14. rujna 2017. da mu je namjera bila izabrati "najbolje od najboljega" iz bogate ostavštine "najsplitskijeg umjetnika kraja 20. stoljeća", te da je siguran da će Lipovčeva retrospektiva zadovoljiti sve, od publike do stručnjaka, što se pokazalo potpuno točnim. Izložba je postavljena na dvije etaže i prostire se na više od dvije tisuće kvadrata, a na samom ulazu u Klovićeve dvore širi se Lipovčevo Plavo stablo, koje je neočekivano probudilo lokalpatriotske osjećaje kod posjetitelja izložbe iz Splita.

– U knjigu dojmova Splićani su upisivali komentare u stilu "zašto ste nam ga uzeli?", "vratite nam stablo" i slično – kazuje raspoloženo ravnatelj Picukarić.
– Naravno, vrlo rado ćemo ga vratiti i nadamo se da će se za njega u Splitu pronaći mjesto, primjereno ovakvom umjetničkom djelu, a ne da leži u skladištu kao do sada – optimistično će on.
Dakle, za vidjeti i doživjeti cjelokupno djelo Vaska Lipovca – u jednoj neviđenoj selekciji i u reprezentativnom prostoru – vrijedilo bi u idućih šest tjedana potegnuti do zagrebačke galerije na Gornjem gradu jer tko zna kad će za to opet biti prilike.
Dok Vaskov umjetnički opus dobije splitski dom, mogli bismo se i načekati!

Naslovnica Kultura