Scena Kultura

'ugasio se jedan feral'

Mnogi se opraštaju od Lucića na društvenim mrežama: Samo se mislim da ćeš odnekud viknuti kako je sve samo za**b, još jedna tvoja genijalna satira

 'ugasio se jedan feral'

Nakon objave smrti Predraga Lucića i na društvenim mrežama mnogi su uputili sućut članovima obitelji i izrazili žaljenje zbog njegova preranog odlaska.

Tako je Aleksandar Trifunović napisao:

- Napustio nas je Peđa Lucić. Jedan od najboljih. Beskrajno sam tužan. Ujedino i ponosan sam i srećan zbog činjenice da smo se družili, da sam ga ugostio u Banjaluci, u Buki više puta, volio je doći zajedno sa Dežulovićem, volio je da govori, recituje, pjeva ljudima. Bio je maestralan.

Ovacije u KSET-u, ovacije u Jazavcu, Domu omladine. Svi koji su imali priliku da ga gledaju i slušaju znaju o čemu govorim, Peđa je bio jedinstven čovjek. Genije satire, genije političkog teksta, kamen temeljac Ferala, ljudina.

Mjesecima su se njegova porodica i on, prijatelji, Boris i Rose borili sa aveti bolesti, dok god je mogao, smijao se. Kad smo predstavljali Smijeh slobode u Banjaluci rekao je da je u ovakvim vremenima, sa ovako podijeljenim kartama časno biti na strani poraženih. Časno je bilo biti na tvojoj strani druže. Nedostajat ćeš.

Dok je reper Edo Maajka poručio:

- Danas nas je napustio jedan od najvećih i najboljih, Predrag Lucić. Sućut obitelji!

- Umro je. Malo ćemo plakati, a onda se glasno smijati. Budalama koje je on tako dobro ismijavao. Bio mi je tako zgodan. Znam da je važnije da je bio pametan, duhovit i hrabar, ali meni je bio i baš zgodan. Pozdrav ljudino – kazala je Maja Sever.Martina Mlinarević Sopta je napisala:

- I samo se mislim da ćeš odnekud viknuti kako je sve samo zajeb, još jedna tvoja genijalna satira, kako će se samo odnekud začuti onaj tvoj smijeh kojim si nas godinama spašavao od svega najgoreg u sunovratu ovog društva. Ali nije zajeb.

Nema bolnije istine od one da takva borba u ovom jadu, u konačnici uzima samo borce, a govna ostaju, umrežena, nakežena likovanjem i tako dobro raspoređena.

Hvala ti što si do zadnjeg momenta ostao borbi vjeran. U borbu založio čitavog sebe. Adio dječače. Svima koji su ga voljeli i poznavali iskrena i najdublja sućut.Marijana Puljak izjasnila se kako se "ugasio jedan feral".

- Luđaci
Oni su svjetlost svijeta
Mi gledamo
A oni vide
Mi se smijemo
Oni su smijeh
Njihova ludost nam
Otvara vrata
Iz ludnice
Koju zovemo
Svijet
Ugasio se jedan feral. Počivao u miru – napisala je.- Predrag Lucić, jedan od trojice Feralovaca koji su činili VIVA LUDEŽ (Viktor IVAnčić, LUcić i DEŽulović), umro je jutros u Splitu. Hvala mu na smijehu slobode (B. Pavelić), hrabrosti i pameti – naglasio je Dejan Jović.

Petra Rosandić rekla je kako se "odlomila još jedna gromada Splita".

- Sjetila sam se koliko sam se puta ushićeno tresla jer sam čitala kraj Predraga. Sjetila sam se kako mi je prije čitanja Ecovog Fasizma na Peristilu rekao da sam obukla prigodne punkerske gaće.

Koliko sam se puta zbog njega isplakala od smijeha, a koliko je normalan, prizeman i topao bio. I koliko me ljuti što takvi moraju rano, ili što moraju uopce, ili što moraju prije onih koji nikog ničim nisu ni zadužili ni oplemenili. Nije umro Predrag, ali se odlomila još jedna gromada Splita. I svaki će put grlo stezat još više. Laka ti zemlja – napisala je.

 

Naslovnica Kultura