Scena Kultura

LISTAJ, ČITAJ I UŽIVAJ

Među 27 najljepših hrvatskih knjiga iskazali su se i Splićani, šampioni dizajna putuju pokazati se svijetu, evo inspiracije i za lijepe darove

LISTAJ, ČITAJ I UŽIVAJ

Ocjenjivački sud natječaja "Hrvatska lijepa knjiga za 2017. godinu", kojim su se birale najljepše oblikovane hrvatske knjige, zaključio je rad.
Od rekordno pristiglih sto sedamdeset naslova, ocjenjivački sud odabrao je dvadeset sedam najbolje oblikovanih knjiga. Među njima je i knjiga splitskog Centra za autizam "Ubroji i mene", čije oblikovanje potpisuje Jerko Rošin. Među odabranima našla se i knjiga splitskog kolumnista i pisca Jurica Pavičića "Crvena voda" u nakladi Profil Knjige. Do autora dizajna nismo uspjeli doći, kao i kod brojnih drugih naslova, što pokazuje odnos hrvatskih nakladnika prema važnosti oblikovatelja i kvalitetnoj web prezentaciji.

Ništa bez HAZU

Splita se dotiče i knjiga "Robert Adam and Diocletian's palace in Split" urednika Joška Belamarića i Ane Šverko, Instituta za povijest umjetnosti i Školske knjige, čiji dizajn i oblikovanje potpisuje Damir Gamulin.
Po opremanju knjiga već zapažena MeandarMedia najzastupljenija je među izdavačima, sa četiri knjige. To su "Što nosim" Amele Frankl, "Talačka kriza" Branka Čegeca, "Zagreb - antivodič" Zrinke Paladino "Horizonti/Dolje tvrdo, gore visoko" Ivana Posavca, u suradnji sa Skaner studijem.
Kako i dolikuje najumjetničkijoj i najznanstvenijoj instituciji u Hrvata, druga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
s tri naslova, i to likovnim monografijama. To su "Ljubo Ivančić: pohvala slikarstvu" Zvonka Makovića, "Zlatko Keser/Crteži" i "Boris Bućan/Fenomen plakatne umjetnosti".
Uz bok HAZU-u je poslovično na natječajima visoko plasirana Fraktura, s tri naslova: "Lisica" Dubravke Ugrešić, "Prevarant" Javiera Cercasa i "Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku" Luke Bekavca.
Uz njih je i Mozaik knjiga s tri naslova, dva od Jane Austen "Ponos i predrasude" te "Razum i osjećaji" i "Ružno pače" Hansa Christiana Andersena. Dva naslova na listi ima Naklada Ljevak "Anđeo plišanih igračaka" Nade Mihaljević i "Čudesna narukvica Arthura Peppera" Phaedre Patrick. Dva naslova ima i V.B.Z. sa "Skrivenom kamerom" Lidije Dimkovske i "Pričama iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić s ilustracijama Krste Hegedušića.

Pogledajte 'Semaforu'

Dva naslova za mlade ima i Naklada Semafora, i to "Franjo ili potraga za srećom" Snježane Babić Višnjić te "Irena i 5 kristalnih peharčića" Silvije Šesto. Od naslova namijenjenih mladima, koji gotovo po definiciji moraju biti vizualno razigrani, tu je "Bajka o šeširu koji je imao čovjeka" Nene Lončar u nakladi Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade.
S po jednim naslovom među najboljima prisutni su Naklada OceanMore s ne samo zbog dizajna uspješnom "Črnom mati zemlom" Kristiana Novaka, koja je bila odlično oblikovana i u Algoritmu. Sandorf i poezija predstavljeni su zbirkom "In a sentimental mood" Ivane Bodrožić, a boje poetije brani i "Pogled iz Dubrave" Krešimira Bagića u nakladi Matice hrvatske te "Povratak" Antuna Branka Šimića u nakladi Zdenke Pozaić.
Ocjenjivački sud Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu činili su akademik Tonko Maroević, akademski slikar - grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar - grafičar Danijel Srdarev te povjesničarka umjetnosti Vesna Vlašić. "Odabrana rješenja primjerena su žanrovskim pretpostavkama i motivskim poticajima tretiranih tekstova, a pretežno se odlikuju izvornom imaginacijom, dosljednošću provedbe likovnih i grafičkih elemenata. U ukupnom ishodu naglasak je na jezgrovitosti, čistoći i jasnoći rezultata, na svođenju u cjeline bez razmetljivosti i jeftine dopadljivosti, obrazložio je Tonko Maroević.
Odabrane knjige bit će uključene u međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu. Knjige će ići i na izložbu Book Art International, koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu.

Naslovnica Kultura