Scena Kultura

ZVJEZDANI SJAJ I TAMA

Hrvatski glumci moći će konačno anonimno prijaviti seksualno uznemiravanje, kao i zlouporabu moći i mobbing, sve što se događa, a libe se reći 

ZVJEZDANI SJAJ I TAMA

Članica upravnog odbora i predstavnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika u međunarodnoj organizaciji FIA (The International Federation of Actors), Ana-Marija Vrdoljak, otkrila je kako je radna skupina FIA-e održala sastanak na temu seksualnog i drugog uznemiravanja
Međunarodna federacija glumaca na skupu Izvršnog odbora u Zagrebu donijela je, naime, Deklaraciju o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u zabavnoj i medijskoj industriji.
– Moramo biti svjesni tog problema. FIA aktivno radi na tome da se probudi svijest da je to nedopustivo ponašanje. Također, željela bih naglasiti, da nije samo riječ o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, već da radna skupina i aktivnosti FIA-e na ovom planu obuhvaćaju i ostala uznemiravanja na poslu, kao što su zlouporaba moći, bullying i mobing. Naime, izuzetno je važno da se svaka osoba u svojoj radnoj okolini osjeća poštovano – istakla je u razgovoru za Scenu.hr Ana-Marija Vrdoljak.
U to ime pokrenuta je razrada sistema, koji će se definirati na novom sastanku koji je sazvan za veljaču, na koje sve nečine će glumci moći anonimno i potpuno zaštićeno podnositi prijave.
Moramo reagirati
"Svima, a pogotovo žrtvama je najteže otvoreno govoriti o seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju i ostalim oblicima maltretiranja na poslu. Ako smo i inače svjedoci i vidimo da se događa, moramo reagirati!" - pozvala je Vrdoljak.  
I ova inicjativa očito je posljedica globalnog angažmana koji je krenuo nakon jednog od najvećih skandala koji je potresao Hollywood, kad su gotovo nebrojene glumice konačno progovorile o seksualnom zlostavljanju kojem su bile izložene od strane jednog od najutjecajnijih moćnika filmske industrije, producenta Harveya Weinsteina.
Jedan od najvećih, najmoćnijih i najuspješnijih holivudskih mogula, koji je snimio dvadesetak briljantnih filmskih hitova koji ulaze u povijest, osvojio Oscara, trideset godina je prakticirao svoj "modus operadi", a glumice na počecima karijera nisu se usudile ispričati što im se događalo.
Među najslavnijim imenima koje su bile Weinsteinove žrtve su Gwyneth Paltrow i Angelina Jolie.

Naslovnica Kultura