Scena Kultura

utorkom u dva

Zanimljiva večer u Galeriji umjetnina: 'Animo' Ele Gašperov u 'Krugovima' Jadranka Runjića

utorkom u dva

Galerija umjetnina danas će u 19 sati otvoriti dvije izložbe. Na prvoj se predstavlja Jadranko Runjić radovima objedinjenim pod nazivom "Metalno kolo", a Ela Gašperov će izložiti svoj rad "Animo". Izložba Jadranka Runjića donosi njegov ciklus asimetričnih diptiha izvedenih grafitnom olovkom i akrilikom na kvadratnim pločama medijapana napravljenih ove godine, popraćen serijom skica koje su mu prethodile.

– Recentna ostvarenja Jadranka Runjića još jednom potvrđuju njegov status beskompromisnog individualca posvećenog isključivo unutarnjem razvoju osobnih estetskih preokupacija – kaže, pak, Marija Stipišić Vuković, uz Branka Franceschija, kustosica izložbe.

Milijarda maternica

– Kontemplacija nad idejama i iskustvima rezultirala je geometrijskim likovnim senzacijama, dosljednim svom apstraktnom geometrijskom izričaju, ali otvorena novim nagonima slikareva senzibiliteta i opčinjenosti slikarskim, vizualnim rješenjima, mogućnošću da se ovaj put linijom izrazi emocija koja akumulirana u izrazito senzibilnoj umjetnikovoj osobnosti razbija slikom prirodne zakone, zakone prolaznosti, zaustavljajući vrijeme jedino mogućim. Umjetničkim djelovanjem – zaključuje kustosica.

– U civilizaciji obilježenoj diskursom o vlastitu kraju, kraju povijesti, smrti slikarstva, distopiji, da ekološke, socijalne i političke probleme ne spominjemo, posvetiti se vlastitim krugovima postaje jedini dohvatljivi cilj – dodaje Franceschi.

– Već sam prije jedno dvadeset i više godina radio krugove – kaže Jadranko Runjić.

- Zašto krug, uistinu ne znam. Ne bih mistificirao, kao i svaka stvar, i motivi imaju milijardu maternica, a ja ne znam koja je najvažnija. Odakle se ideja pojavi, ne mogu to više razaznati. Nešto što sam pripisao sebi, možda je tuđe. Tko zna? – kaže umjetnik, napominjući kako u genezu svojih krugova može ići sve do svoga dječaštva.

– Iskreno, škola me nije zanimala pa kad bi mi bilo dosadno, ja bih crtao po bilježnici. Tada me sjaj olovke strašno nervirao. Trebalo mi je dvadeset godina da shvatim da mogu iskoristiti taj sjaj, i to je ono što sada koristim – refleksiju – koja iz tih grafizama emanira sam grafit olovke.

Pouka je da se čovjek mora pomiriti s nečim i da je proces jedino važan. To govorim studentima, problem je u prihvaćanju. Oni se stalno bune protiv materijala; protiv ugljena, protiv ovoga, protiv onoga i nikako da se pomire s materijalom, s fizikalnom datosti, ovom ili onom. A kada ih prihvate, onda je sve u redu – kaže Jadranko Runjić, profesor na splitskome UMAS-u.

Njegovo "Metalno kolo" ostaje u Galeriji umjetnina do 3. prosinca.

 


Ishodište u skicama

Središnja uloga na izložbi "Animo" Ele Gašperov (1992.) pripada posjetiteljima u smislu da ovisi o njihovim pokušajima tumačenja ove situacije i njezinih komplementarnih sastavnica – a to su zvuk i objekt.

– Nastao kao umjetnički projekt, koji je kao izlagački model obilježen specifičnim narativom i koji se sve češće nameće kao paradigma suvremene umjetničke produkcije iznad čvrsto određenih medijskih okvira, "Animo" ishodište ima u svojevrsnom "imaginarnom" laboratoriju, odnosno crtežima, skicama i promišljanjima njegove autorice – kaže kustos izložbe Božo Kesić.

 

Naslovnica Kultura