Scena Kultura

ATRAKCIJA U 'CINEPLEXXU SPLIT'

U Dubaiju smo testirali tehnologiju u kojoj će moći uživati i Splićani: MX4D je ultimativni kinodoživljaj koji gledatelja ubacuje u film

ATRAKCIJA U 'CINEPLEXXU SPLIT'
Kinodvorana opremljena MX4D tehnologijom kao najnovijim filmskim 4D doživljajem omogućava gledatelju da pokretnim, interaktivnim sjedalima s efektima i ekstra senzornim dimezijama doslovce bude u filmu. MX4D nije samo ultimativni kinodoživljaj čak i za 'hard core' filmofile navikle na trodimenzionalna čudesa (3D naočale su ovdje obavezna, ali donekle usputna oprema). To je i ultimativna zabava, usporediva s vožnjom u tematskom parku.

Pionirska braća Lumiere ostala bi paf da mogu vidjeti kako se filmovi u kinima gledaju u pokretnim sjedalima, i to tako da su sva gledateljeva osjetila zadovoljena (vid, sluh, miris, okus, dodir). Pokretna kinosjedala imaju savršenog smisla budući da su filmovi poznati kao pokretne slike i ono “movies“ dolazi od “moving pictures“. No, donedavno se pokret odnosio samo na pokretnu sliku na ekranu.

Danas je pokret prisutan i s ove strane ekrana, u kinodvorani, zahvaljujući pokretnim sjedalima iz kojih se film može gledati. Zapravo, ne samo gledati, nego i (do)živjeti. Možemo to slobodno reći nakon što smo u prvom licu, da ne kažemo iz prve ruke i noge iskusili MX4D tehnologiju u “Novo Cinemas“ kinu u “Dubai Festival City Mallu“ koju će regionalni kinoprikazivač “Cineplexx“ prvi dovesti na hrvatsko tržište, implementirati u jednu dvoranu svog splitskog multipleksa unutar “City Centera one“ i predstaviti publici koncem godine.

Kinodvorana opremljena MX4D tehnologijom kao najnovijim filmskim 4D doživljajem omogućava gledatelju da pokretnim, interaktivnim sjedalima s efektima i ekstra senzornim dimenzijama (npr. puhanje vjetra) doslovce bude u filmu. “State-of-the-art“ MX4D tehnologija je prožimajućeg, s(t)imulatorskog karaktera i usklađuje pokret kinofotelja s pokretom na ekranu. Sjedala se pokreću sinkronizirano s akcijom na ekranu, znači usklađeno s audiovizualnim efektima filma, eksplozijama, pucnjavama…

Sustav je elaborirano koordiniran i pneumatičan – sjedala se miču naprijed, natrag, lijevo i desno, ali ne bojte se, pojas vam neće trebati. K tome, tehnologija je osposobljena senzacijama tako da, ovisno o sceni u filmu, možete biti poprskani, zameteni vihorom, zabljesnuti stroboskopskim svjetlima, bocnuti po leđima, poškakljani po nogama i vratu kad se najmanje nadate, te osjetiti raznorazne mirise, a u kinodvorani će, po potrebi, zapuhati vjetar, spustiti se magla, pasti kiša ili snijeg kako bi se s(t)imuliralo vjetrovito i vlažno iskustvo.

Na taj način gledatelj biva uvučen u film i doživljava povišeno realistično kinoiskustvo, odnosno proživljava približno isto što i likovi na platnu, biva “protresen i promiješan“, da se poslužimo rječnikom Jamesa Bonda koji će se sa svojim akcijama osjećati kao kod kuće u MX4D kinu. Iza MX4D tehnologije stoji američka kompanija MediaMation sa sjedištem u Kaliforniji, a Hrvatska, tj. Split, pripadaju rijetkim zemljama svijeta koje se zasad njome mogu ponositi (SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati, Malezija…).

MediaMation je preko 20 godina vodeći igrač na polju atrakcija, interaktivnih showova, vožnji… Nesumnjivo, cilj je bio poboljšati gledanje filma do te mjere da MX4D nije samo ultimativni kinodoživljaj čak i za “hard core“ filmofile navikle na trodimenzionalna čudesa (3D naočale su ovdje obavezna, ali donekle usputna oprema). To je i ultimativna zabava, usporediva s vožnjom u tematskom parku ili, da budemo bliži Dubaiju, po pustinjskim dinama. Svakako, podatna za ekstra adrenalinsku groznicu koju potiču akcijski orijentirani blockbusteri, bilo superjunački, znanstveno-fantastični, avanturistički ili filmovi katastrofe, a za koje je MX4D stvoren.

Za MX4D vrijedi “što više akcije, to bolje“. U ovoj tehnologiji nećete gledati romanse, drame ili komedije, kamoli festivalske/art filmove Jima Jarmuscha i Michaela Hanekea, premda bi horori i trileri također mogli biti sjajan doživljaj u MX4D-u s obzirom na iznenadna bockanja i golicanja dostatna da dodatno skočite s (pokretnog) sjedala u “bu“ scenama, kao i hladni zrak jeze koji bi se doslovce mogao penjati uz gledateljevu kičmu. Dotad, blockbusteri su ciljana niša za MX4D tehnologiju.

Uz izvjesnost kako će u godinama koje dolaze svi nadolazeći blockbusteri biti opremljeni tom tehnologijom kao nedvojbenom budućnošću kina, trenutno je njih već više od 200 dobilo MX4D tretman. Od ovogodišnjih blockbustera to su, recimo, novi "Alien“ i “Pirati s Kariba“, “Wonder Woman“, “Čuvari galaksije 2“, “Mumija“, “Kralj Arthur“… i “Geostorm“ kojeg je vaš kritičar (ponovno) pogledao u “Novo Cinemas“ kinu kako bi dobio puni dojam MX4D-a.

I dobio ga je. Razlika između gledanja “Geostorma“ u klasičnom i MX4D kinu je nebo-zemlja. Film katastrofe, naravno, nije postao bolji da bismo mu išli povisiti ocjenu, ali je bio puno uzbudljiviji i napetiji za gledanje budući da je uposlio sve MX4D efekte. U svakoj akcijskoj sekvenciji fotelja je vibrirala na pravim mjestima, prenoseći spektakl s ekrana u dvoranu, a osjećaj anticipacije kad bi vas “pokretni“ i ini efekti mogli iznenaditi bio je prisutan i u normalnim scenama. Dakle, nećete sjediti mirno, ne samo zbog nemirnih sjedala.

Recimo, u sceni kad Jim Sturgess prene s leđa hakericu stavivši joj ruku na rame, stolica će zadrhtati i prenijeti njezino prenuće. Možete onda samo zamisliti što je bilo u scenama akcije. Idealan primjer bila je scena po uzoru na superiorniju “Gravitaciju“, nakon što se pokvari astronautski skafander Gerarda Butlera i on počne glavinjati izvan satelita poviše Zemlje, sa njim i sjedala, simulirajući nekontrolirane pokrete prilikom kvara svemirskog odijela. Doživjeli smo gotovo sve što i junak, uključujući i podražaje po nogama kad je počeo klizati po lomljivoj površini satelita.

U sceni s tornadom koji se približava Mumbaiju mogao se osjetiti vjetar po licu, kao i miris podignutog pijeska. Konačno, u sceni potjere automobilom po gradu usred olujna nevremena, imali smo dojam kao da doista jurcamo autom s Abbie Cornish, a kad su meci zlikovaca počeli fijukati u smjeru heroine prozujali su i pored nas. Efekt hitaca bio je dočaran kratkim blicanjem stroboskopskih svjetala i paranjem zraka pokraj naše glave, što je ionako intenzivan doživljaj jurnjave činilo još stvarnijim. Gledanje blockbustera više nikad neće biti isto nakon MX4D-a.

Ukratko u MX4D-u

- u 'Cineplexxu Split' MX4D dvorana bit će dvorana 6 s ukupno 67 sjedala
- cijena karte će biti 25 kuna na redovnu cijenu ulaznice, srijedom 25kn gore na 19kn (ovisno o trajanju filma 44kn, 46kn i 48kn)
- od ovog ponedjeljka, 13. studenoga, uz uplatu na 'Cineplexx Bonus Card' dobije se gratis karta za MX4D (akcija vrijedi do isteka zaliha)

Dobro je znati i...
Morate biti visoki barem jedan metar da biste uživali u MX4D-u. Ovo iskustvo možda nije prikladno za trudnice, srčane bolesnike, ljude koji imaju ozljede na leđima, glavi, nogama ili vratu ili neka druga fizička ograničenja, ili imaju reakcije na mirise, maglu ili pulsirajuće svjetlo. Također, za vrijeme filma samo jedna osoba može sjediti na MX4D sjedalu. Nije dopušteno sjediti nekome u krilu, kao ni dovoditi djecu i novorođenčad. Svaki posjetitelj mora biti visok barem 101cm da bi mogao kupiti kartu u MX4D kinu.

Naslovnica Kultura