Scena Kultura

ČESTITAMO I DRŽIMO FIGE

Za prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta u muškome baletu nominirani samo Splićani, statue se smiješe nikad većem broju predstava i umjetnika iz HNK Split i GKM-a

ČESTITAMO I DRŽIMO FIGE

U Hrvatskom društvu dramskih umjetnika objavljene su nominacije u svim kategorijama za jubilarnu 25. Nagradu hrvatskoga glumišta, čija će se dodjela upriličiti 24. studenoga u HNK-u Zagreb.

Split ove godine može biti itekako zadovoljan – nominiran je velik broj predstava i umjetnika iz HNK Split i Gradskog kazališta mladih – čini se, nikada ovoliko.

U kategoriji drame, za najbolju predstavu u cjelini nominirana je "Zbunjoza" Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata i koprodukciji kazališa Playdrama i GKM-a.

Za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, nominirano je pak dvoje splitskih glumaca: Ana Marija Veselčić za ulogu u "Zbunjozi" te Bojan Brajčić (inače zaposlen u GKM-u) za ulogu Raya u predstavi "Ljepotica iz Leenanea" Martina McDonagha u režiji Dražena Ferenčine i produkciji HNK u Šibeniku.

'Od atoma do stanice' među najboljim lutkarskim predstavama

Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade, nominirana je predstava Gradskog kazališta mladih "Od atoma do stanice", autora Siniše Novkovića.

Novković, koji je u ovoj predstavi autor teksta, redatelj, glumac te potpisuje likovno oblikovanje i videoanimacije, uz to je nominiran i za najboljega glumca u predstavi za djecu i mlade. I u HNK-u Split imaju razloga za zadovoljstvo, pogotovo u ansamblima opere i baleta.

U kategoriji za najbolje dirigentsko ili redateljsko operno ostvarenje, našli su se Krešimir Dolenčić za režiju opere "Seviljski brijač" Gioachina Rossinija, pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, koja je izvedena na 63. splitskom ljetu, te Ozren Prohić za režiju opere "Turandot" Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Lorisa Voltolinija, izvedenu na
62. splitskom ljetu.

Nadalje, nominirana je Diana Haller za ulogu Rosine u "Seviljskom brijaču" te Lana Kos za ulogu Elvire u operi "Ernani" Giuseppea Verdija, pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Giancarla del Monaca.

Matea Milas konkurira sa ulogom Effy

Za najbolju baletnu predstavu u cjelini konkurira "Derviš i smrt" na glazbu Gorana Bojčevskog, u koreografiji i režiji Igora Kirova.
 

 

Posebno su zanimljive nominacije za muške baletne uloge – sve tri su iz splitskih baleta i tu je nagrada Splitu sigurna. U igri su Nikša de Marchi za ulogu vještice Madge u baletu "La Sylphide", na glazbu Hermana Severina Løvenskiolda, u koreografiji i režiji Karine Elver, Tomislav Petranović za ulogu Ahmeda Nurudina u baletu "Derviš i smrt", te Artjom Žusov za ulogu Jamesa u baletu "La Sylphide".

Također, među mladim plesačima do 28 godina nominirana je Matea Milas za ulogu Effy u "La Sylphide".

Nominacije su objavile predsjednice žirija za dramu Lela Margitić i žirija za operu Mirjana Bohanec-Vidović, te predsjednik žirija za balet dr. Svebor Sečak. Ujedno su objavili i imena nagrađenih za svekoliko umjetničko djelovanje. To su glumica Zdenka Heršak i pijanist i dirigent Vladimir Kranjčević.
 

 

 

Naslovnica Kultura