Scena Kultura

SPLITSKA PREMIJERA 'ODISEJA'

Jadran, Cousteauov izgubljeni raj

SPLITSKA PREMIJERA 'ODISEJA'
Redatelj Jerome Salle nazvao je hrvatske lokacije na kojima se snimao film 'izgubljenim rajem', poput hvarske uvale Jagodna kamo se smjestila filmska ekipa, čiji je set 'Slobodna' posjetila u rujnu 2015. godine.

U ovoljetnoj recenziji “Odiseja“, objavljenoj na ovom mjestu, istaknuli smo kako je šteta što biografski film o legendarnom Jacquesu Cousteauu, koji se snimao i u Hrvatskoj, nije dobio primjereniji tretman na festivalima u Puli i Vukovaru, tj. da je prikazan bez specijalnih fanfara. Nekoliko mjeseci kasnije, “Odisej“ će biti predstavljen kako dolikuje zahvaljujući Hrvatskom audiovizualnom centru i Hrvatskoj mreži neovisnih kinoprikazivača koja usput slavi treći rođendan.

Ovog utorka 7. studenog zakazana je svečana premijera “Odiseja“ u 20 sati u splitskoj “Kinoteci“, kao i besplatne projekcije filma u 35 hrvatskih kina, uključujući i “Karaman“, a svemu tome će prethoditi podnevna presica u splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, gdje će se govoriti o snimanju skupe francuske produkcije u Hrvatskoj te o Cousteauovom posjetu Splitu u studenom 1977. i njegovom istraživanju hrvatskog podmorja.

Cousteaua u “Odiseju“ glumi Lambert Wilson (“O bogovima i ljudima“), njegovu suprugu Simone u filmu igra Audrey Tautou, nezaboravna Amelie, a sina Pierre Ninney (“Frantz“). Film je fokusiran na odnos oca i sina, ali ne zaboravlja na Cousteauove (pod)morske avanture po kojima je poznat, što je francuskog redatelja Jeromea Sallea (“Anthony Zimmer“) i glumce dovelo i u Hrvatsku.

“Odisej“ je jedna od najprestižnijih filmskih produkcija koja je upalila kamere u Hrvatskoj, preciznije 2015., i to na Hvaru, Paklenim otocima, Visu i Biševu. Hrvatska se, tako, našla među atraktivnim lokacijama na kojima se film snimao, poput Južne Afrike, Bahama i Antarktike. Jerome Salle nazvao je hrvatske lokacije “izgubljenim rajem“, poput hvarske uvale Jagodna kamo se smjestila filmska ekipa, čiji je set “Slobodna“ posjetila u rujnu 2015. godine.

- Hrvatski otoci izgledaju poput naše južne obale četrdesetih… Nisam prije znao da to postoji i to nam je omogućilo prekrasnu scenografiju koja je i dalje bila u netaknutom stanju – izjavio je u intervjuu Salle koji se na projekt odlučio iz razloga što o Cousteauu nema puno filmova, dapače jedino pamti “Paniku pod morem“ Wesa Andersona.

Tumač Couseaua, glumac Lambert Wilson, smjesta je pristao na ponudu da utjelovi francuskog oceanografa i istraživača podmorja, a također je bio oduševljen Hrvatskom koja je odlično odglumila Francusku rivijeru četrdesetih i pedesetih.

- Sunce, toplo more, divna scenografija. Djelić izgubljenog raja prije dolaska betona. Dio Mediterana koji je sačuvan i staromodan. Šetali bismo po kamenjaru koji sam vidio kao dijete. Sve je imalo čudan i šarmantan osjećaj putovanja natrag kroz vrijeme – sjetio se Wilson snimanja filma koji će se nakon premijere i besplatnih projekcija nastaviti prikazivati u redovnoj kinodistribuciji.

Naslovnica Kultura