Scena Kultura

NAJIZVOĐENIJI NA SVIJETU

Predblagdanska čarolija koja se ne propušta: 7. studenog počinje prodaja ulaznica za neodoljivog 'Orašara' u splitskom HNK

NAJIZVOĐENIJI NA SVIJETU

Ulaznice za izvedbe baleta "Orašar", Petra Iljiča Čajkovskog, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split bit će u prodaji u utorak 7. studenog na blagajni Kazališta te u internetskoj prodaji.

Najizvođeniji bijeli balet na svijetu prikazat će osam puta tijekom prosinca, a prva je izvedba na programu na dan sv. Nikole 6. prosinca s početkom u 19:30h.

Balet HNK Split i ove će godine "Orašara" igrati u koreografiji Waczlawa Orlykowskog, koju je na splitsku scenu prenijela Božica Lisak, Orkestar splitskog kazališta svirat će pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, a u glavnim će se ulogama izmjenjivati solisti Baleta HNK Split: Monica Dinoni , Eva Karpilovska i Hazuki Tanase u ulozi Klare; ulogu Princa tumačit će Artjom Žusov, Ivan Boiko i Aaron Kok (debitant u ovoj ulozi), dok će Vilu Šećera utjeloviti Irina Čaban, Hazuki Tanase i Eva Karpilovska.

U ovoj raskošnoj produkciji s više od 130 plesača na sceni sudjeluje cijeli ansambl Baleta zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija.

Baletna bajka o božićnom snu djevojčice Klare zasigurno je najomiljeniji i najizvođeniji naslov klasičnog baletnog repertoara. Radnja "Orašara" započinje na Badnju večer.Djeca se vesele poklonima, a djevojčica Klara dobiva lutka Orašara, koji umije lomiti prave orahe. Djeca odlaze na počinak i tada započinje čarobni svijet dječjeg sna. Orašar i božićni bor čudesno rastu, Klara svoju igračku spašava od opake vojske miševa, Orašar se potom pretvara u prekrasnog princa koji Klaru vodi na dvor svog oca, Kralja slatkiša, gdje priređuje veličanstvenu svečanost.

"Orašar" je praizveden u Marijinskom teatru u St. Petersburbu 1892., a kao osnova libreta poslužilo je djelo njemačkog romantičkog pisca E. T. A. Hoffmana "Orašar i Kralj miševa".

Priča o fantastičnom i bajkovitom snu djevojčice Klare na božićnu večer već 121 godinu upravo u ovo adventsko doba u brojnim kazalištima širom svijeta uveseljava publiku svih uzrasta.

Nakon izvedbe 6. prosinca, sljedeće predstave na sceni HNK Split su na rasporedu 7., 8., 9., 11., 15., 16. i 19. prosinca. Cijena ulaznica je 70, 90, 120 i 140 kuna, ovisno o kategoriji sjedala.

Naslovnica Kultura