Scena Kultura

Ogroman uspjeh

'Dalmatinski geni su učinili svoje': hrvatska glumica otkrila kako se snašla u gradu 'koji nikad ne spava'

Ogroman uspjeh

Nakon što je nedavno diplomirala na jednoj od pet najboljih glumačkih akademija u Londonu, Zagrepčanka Ana Marija Spasojević igrala je glavnu ulogu u predstavi "A Short History of Tractors in Ukrainian", koja je tijekom rujna i listopada bila na programu britanskog Hull Truck Theatra. Predstava je rađena po bestselleru Marine Lewycke iz 2005. godine, a priča o vremešnom udovcu, njegovim kćerkama i mladoj ženi Valentini iz rodne mu Ukrajine, našla se, između ostalih, i na stranicama The Timesa, British Theatre Guidea i drugih medija.

Kakve su reakcije na predstavu "A Short History of Tractors in Ukrainian"?

- Reakcije su bile jako pozitivne. S obzirom na to da je knjiga bila bestseller dugo se pokušavao napraviti scenarij za film i predstavu. Proces je bio poprilično kompliciran, zbog načina na koji je knjiga pisana. No, Tanika Gupta, trenutačno jedna od najcjenjenijih modernih dramaturga, uspjela je prenijeti cijelu magiju priče i uokviriti je za potrebe kazališta.
 

 


Presretna sam...

Što je zapravo sadržaj predstave?

- Udaja zbog papira... Ukratko, 36-godišnja samohrana majka iz Ukrajine dolazi sa svojim 14-godišnjim sinom u Veliku Britaniju udati se za 84-godišnjeg Nikolaia kako bi dobila britanske papire i tako ostala u zemlji. Naravno, njegove dvije kćerke su zgrožene cijelom situacijom. Dok one pokušavaju deportirati Valentinu i zaštititi svoga oca, na komičan način se pokazuje tragedija cijele situacije i vrlo mračna povijest Ukrajine zbog koje se Nikolai sa svojom obitelji odavno preselio u Veliku Britaniju.

Jeste li zadovoljni svojom ulogom Valentine?

- Valentina je jako kompleksna ličnost, gladna boljeg života i boljih prilika. Ona misli da Zapad to može pružiti. Izuzetno je jaka, zabavna i komična. Zaista sam bila presretna što mogu igrati tako punu ulogu koja prikazuje kako ništa nije crno- bijelo.

Kako je reagirala publika u kazalištu?

- Malo smo se bojali kako će publika reagirati, pogotovo na Valentinu s obzirom na to da je poprilično stereotipizirana. No, publika je demantirala sve naše strahove, danima su pristizali pozivi gledatelja koji su bili oduševljeni. Nakon predstave često su nas čekali gledatelji, naročito oni iz Ukrajine i istočne Europe da nam kažu koliko su bili ganuti.

 

 


Kako ste surađivali s ostalim glumcima?

- To je ekipa za poželjeti. Divni su! Stariji su i iskusniji od mene, pa sam od njih mnogo naučila. Apsolutno cijeli tim je stvarno izvrstan i svi smo bili jako povezani. Cijeli proces bio je puno lakši i zabavniji baš iz tog razloga.


Nimalo lak put

Kakva iskustva nosite iz Hull Truck Theatra?

- Hull Truck Theatre je jako poznato i cijenjeno kazalište u Britaniji koje je osnovao engleski dramaturg John Godber, inače 3. najizvođeniji pisac poslije Shakespearea i Alana Ayckbourna. Stvarno mi je bila iznimna čast prvu kazališnu ulogu igrati baš na toj pozornici, pogotovo ove godine u kojoj je Hull proglašen europskim gradom kulture.

Nedavno ste diplomirali na jednoj od pet najboljih glumačkih akademija u Londonu koju je završio i nekadašnji James Bond - Pierce Brosnan, pa Michael Fassbender, Tom Hardy, Colin Firth, Emilia Clarke iz "Game of Throne''... Je li bilo teško postati student te akademije?

- A gledajte, ako upadnete onda nije teško, a ako ne upadnete onda je (smijeh)... Put do otvaranja vrata akademije nije bio lak, popločan je s mnogo truda, znoja, modrica, istrošenih glasnica... No, kad vam otvore svoja vrata ništa više nije teško. Nema ništa ljepše nego budan sanjati.

Jedan semestar odradili ste u Rusiji, a drugi u Grčkoj. Kakva iskustva nosite iz tih zemalja?

- Iskustva su predivna i vrlo inspirativna. Raditi grčke tragedije u Grčkoj samo desetak minuta udaljena od povijesnog kazališta u Epidauru s grčkim stručnjacima je stvarno bilo neprocjenjivo iskustvo, baš kao i studiranje Čehova na jednoj od najboljih Moskovskih akademija, Vakhtangov Institutu Borisa Šukina. Čehov je vrelo inspiracije, zapravo je bio doktor koji je, iako jako imućan, besplatno liječio ljude i pisao za "običan puk". Neprocjenjivo je iskustvo proći kroz njegov stan i ladanjsku kuću, pokušati razumjeti što je i zašto pisao, upoznati čovjeka i njegov život. Imala sam priliku učiti od istinski velikih stručnjaka i iznimno sam zahvalna na toj prilici i iskustvu.

Kakav je život u Londonu?

- Meni se jako sviđa. Grad nikad ne spava, za razliku od mene koja sam uvijek pospana, dalmatinski geni su učinili svoje... Sve je puno događanja svih vrsta, brzo i jako živo. Osobno volim velike gradove, u malim mjestima se osjećam klaustrofobično. Iako sam kućni tip i volim biti doma, jako mi je bitno znati da imam opciju u svakom trenutku izaći iz kuće i biti u centru svega.
 

 


Teško je predviđati

Nedavno vam je partner u reklami bio britanski glumac Jude Law, trostruki dobitnik Zlatnoga globusa. Kako je to prošlo?

- Odlično. Jude je bio stvarno divan, i kao osoba i kao scenski partner. Iznimno profesionalan i u isto vrijeme opušten i pristupačan. Cijeli projekt je bio ugodan za rad i jako zabavan.

Govorite više svjetskih jezika i možete se pohvaliti s dva magisterija. Što ste još studirali i koje jezike govorite?

- Diplomirala sam španjolski jezik i književnost te indologiju, a nakon toga sam odradila magisterij iz financija i bankarstva te kineski kao strani jezik na ekvivalentu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Kini. Govorim engleski, njemački, španjolski, kineski, hindi i ruski jezik. Ipak, ruski i hindi nisam baš ono za 5.

Je li vam draže kazalište ili biste radije glumili u nekom filmu?

- Nadam se da neću morati birati te da ću moći raditi oboje. Studirala sam kazališnu glumu, no film je bio moja prva ljubav. Želim surađivati s redateljima čiji rad iznimno cijenim bilo to na daskama ili pred kamerom.

Hoće li ova predstava lakše otvoriti vrata za nove uloge u londonskim kazalištima, gdje je golema konkurencija?

- U glumi nema nikakvih pravila, možda otvori velika vrata, a možda ne otvori ništa. To je jako teško predvidjeti unaprijed, pogotovo u Londonu. Vrlo često se dogodi da netko odradi iznimno veliki projekt i nakon toga mu 6 mjeseci ne zazvoni telefon i onda nakon toga opet nešto dođe totalno nenadano. Teško je predvidjeti te stvari, ali spremna sam za nove uloge i iskustva i priželjkujem ih.

 


Glumački postav
Uz Ana Mariju Spasojević (Valentina), u predstavi "A Short History of Tractors in Ukrainian" glume i Geoffrey Beevers (Nikolai), Jack Fielding (Stanislav), Polly Frame (Ludmilla), Ruth Lass (Nadezdha), Richard Standing (Dubov), Phipip Stewart (Mike), te Hilary Tones (Vera). Redatelj predstave je Mark Babych.

 

Naslovnica Kultura