Scena Kultura

počinje nova sezona u hnk

Ove godine program će obilježiti žene, dramske i operne junakinje i antijunakinje

počinje nova sezona u hnk

U splitskom HNK predstavljen je program nove sezone koja upravo počinje, a kako je kazao intendant Goran Golovko, prve reakcije već stižu, uglavnom od srednjoškolskih profesora.

Veoma su zadovoljni jer će se na sceni naći niz klasičnih djela koja mladima nisu bliska samo kao lektirni naslovi, nego imaju i značajnu obrazovnu i estetsku funkciju. Uz to, sve tri premijere sa Splitskog ljeta, drama "Aziz", opera "Seviljski brijač" i balet "Derviš i smrt", moći će se pogledati i u sezoni.

Glazbeni je program predstavio ravnatelj opere mo. Ivo Lipanović. U opernom programu naći će se Verdijeva "Moć sudbine" koja je trebala biti izvedena lani, ali je zbog problema s gradskim proračunom izostavljena.

Dirigirat će Lipanović, a režirati Dražen Siriščević, dok će se u glavnim ulogama naći značajna domaća i gostujuća imena - Daniela Schillaci, Zoran Todorovich, Ivica Čikeš, Giorgio Surian iTerezija Kusanović.

Napokon 'Atlantida'

Potom, napokon će, nakon višegodišnjeg čekanja, doći na red i "Atlantida" splitskog skladatelja Mirka Krstičevića.
Djelo je označeno kao baletna opera - balet će se naći na sceni, a zbor iza scene i po ložama. Pjevat će niz splitskih solista, a zajednički će režirati Goran Golovko i ravnatelj baleta Igor Kirov.

"Atlantida" je u glazbenom smislu spoj klasične i suvremene, elektroničke glazbe. Mirko Krstičević i dalje je u duši roker, a tko ga bolje poznaje, zna da ga veoma zanimanju pitanja religije i ljubavi. "Atlantida" je prvi dio njegove operne trilogije i nadahnuta je biblijskim motivima, rečeno je ovom prilikom.

Igor Kirov najavio je premijeru baleta "Gusar" Adolpha Adama. Ovo romantično djelo iz polovice 19. stoljeća po motivima poeme Lorda Byrona kod nas se postavlja prvi put, a koreograf će biti Aivars Leimanis iz Latvije. Kirov je najavio i da se dogovaraju gostovanja "Derviša i smrti"- taj balet bi mogao otputovati u Kinu.

Intendant je predstavio dramski program: osim ovoljetnog "Aziza" Predraga LucićaNenni Delmestre postavit će Pirandellov naslov "Čovik, zvir i kripost" mahom s mladim glumcima, gost iz Rusije Aleksandar Ogarjov režirat će Čehovljev "Višnjik", a Ivan Plazibat Shakespeareovu "Ukroćenu goropadnicu". 

Ivan Leo Lemo režirat će "Klaru Schumann", a suprugu čuvenog skladatelja, koja je i sama bila vrsna umjetnica, utjelovit će Ksenija Prohaska.

Uz to, Golovko, Trpimir Jurkić Jasen Boko osmislit će seriju scenskih prikaza posvećenih Marku Uvodiću Splićaninu.

Ove godine program će obilježiti žene, dramske i operne junakinje i antijunakinje, zaključio je intendant, dodavši da je proračun za sezonu nešto skromniji od očekivanog.

Bivša je gradska vlast bila odobrila 41 milijun kuna, a nova odobrila 39, ali, očekuju se jesenske izmjene Zakona o kazalištu čiji bi učinak trebao biti da se više potroši na program, a manje na hladni pogon.

Naslovnica Kultura