Scena Kultura

microchip people

Krade li nam moderna tehnologija slobodu? Odgovor potražite na zanimljivoj izložbi splitske akademske slikarice Ivane Puljić

microchip people

U prostorijama Alliance Française u Marmontovoj ulici od petka će se moći razgledati izložba splitske akademske slikarice Ivane Puljić, prepoznatljive po zanimljivoj tehnici voska na drvu.

Dobitnica brojnih nagrada sa završenom rimskom Accademia di Belle Arti realizirala je preko sedamdeset samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njene smo interesantne radove imali prilike vidjeti prije nekoliko godina u splitskoj galeriji Kula.

Izložba pod nazivom Microchip people otvara se 29. rujna u 18.30 sati, a potrajat će do 19. listopada

Evo što o njenim radovima kaže Ivana Šalov:

- Današnje vrijeme i stil života karakterizira užurbanost, brzina protoka informacija i neizbježna prisutnost medija, društvenih mreža i drugih oblika komuniciranja koji omogućavaju brzu izmjenu informacija i brzu komunikaciju među ljudima, bez ograničenja. Ipak, neograničenost i potpuna sloboda komuniciranja često su samo iluzija, privid koji polako zauzima glavno mjesto u našoj svakodnevici.

Jesmo li uistinu toliko slobodni i koliko je moderna tehnologija prisutna u našim životima, u banalnim svakodnevnim situacijama? Je li moderna tehnologija i "sloboda" koju po vokaciji pretpostavlja, polako preuzela glavnu ulogu u našim životima? Ova pitanja se, svjesno ili nesvjesno, direktno ili indirektno formiraju u mislima pojedinca. Dovoljno se osvrnuti oko sebe i uočiti individue na ulici, u restoranima, na putovanjima... svaki trenutak mora biti zabilježen, dokumentiran.

Kontradiktornost je izvjesna ... onoliko koliko je individua spremna osvijestiti je i priznati je. U suštini ostaje dilema je li moderna tehnologija ukrala pravu, realnu interakciju sa dragim osobama iz našeg okruženja.

Slikarica Ivana Puljić, na svoj način uvodi nas u virtualni svijet on line komunikacije, na način koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, propitkivajući i istražujući koliko smo se odmakli od prvobitne ideje fenomena on line komunikacije. Jesmo li prisutni, ovdje i sada, ili smo zarobljeni u virtualnom svijetu, stvarajući iluziju savršenog života ... Jesmo li nesvjesno zamijenili egzistencijalnu realnost sa virtualnom slikom koju kreiramo i predstavljamo na public mode... Jesmo li potpuno zamijenili svoju osobnost sa filterima poboljšanom slikom svoje stvarnosti...Koliko smo prisutni u vlastitoj svakodnevici, a koliko se nudimo, ogoljavamo javnosti ...

Ta i mnoga druga pitanja koja vežemo uz fenomen društvenih mreža i on line komunikacije, neizbježnih PIN-ova, passworda i drugih identifikacijskih oznaka, inspiracija su, motiv i pitanje slikarice Ivane Puljić. Slojevitost ljudske psihe i njeni impulsi suptilno se "razlijevaju" u oku promatrača.

Ipak, slikarica, potpuno nenametljivo, ali i vrlo osebujno, u svom stilu, provlači potpuno suprotnu dimenziju svijeta glazbe, tišine, osluškivanja i čitanja svojih osobnih, autentičnih impulsa od kojih smo se, možda i nesvjesno, udaljili.

Slikaričinom svijetu pristupamo iz vanjskog, javnog, bučnog i svima dostupnog medija društvenih mreža, stvarnosti koja se iznjedrila iz impulsa vanjskog, društveno prihvaćenog normativa uspješnog i modernog života. Lajk za konstrukciju ljudske svijesti ... filtriranjem konceptualnosti, dematarijaliziranjem konstrukcija ljudske svijesti ponovo pronalazimo mir, suosjećanje, intuitivnost vlastitog bivanja ... čujemo, ali i slušamo glazbu, gledamo i doživljavamo umjetnost riječi, izgovorene i napisane, osjećamo i suosjećamo u pravoj interakciji sa stvarnim osobama i sa samima sobom.

Slikaričin svijet je vrlo suptilan, istovremeno jednostavan i složen, nevin i bezbrižan kao dječja igra, a opet tako jezgrovit, nedvosmislen, ozbiljan i u potpunom suglasju sa današnjim imperativom društvenog komuniciranja - potpuno slobodan i dostupan svima. Izložba Microchip people svojim nazivom i postavom nudi dualnost ... virtualnog, čipiranog, informacijama oblikovanog svijeta i onog unutarnjeg, osobnog, autentičnog svijeta. Sve ostaje na oku promatrača...

 

Naslovnica Kultura